Nyheter

Corner 107 för inflyttning till midsommar

Text: Marie Louise Aaröe

Till midsommar 2022 står Corner 107 i Partille klar för inflyttning. Huset byggs i ett villaområde och består av 14 yteffektiva bostadsrätter med en hög kvalitet.

Bostäderna såldes snabbt, man tar gärna chansen att från en villa hitta något bekvämare.

– Vi fick uppdraget som totalentreprenör under våren 2021 och startade med projekteringen, berättar Magnus Roland, projektchef på Per Jacobsson Bygg i Göteborg (PJ Bygg). Därefter följde rivningen av ett mindre bostadshus som låg på platsen. Under sommaren schaktade vi och utförde markarbeten och i augusti gjöt vi bottenplattan.

Snabb resning och tätt hus

Huset är prefabricerat i betong från UBAB. De levererar ytterväggar i prefabricerad betong och bjälklag i betong där både fasadisolering och fönster ingår.  Det plockas ihop som ett lego. Det innebär att huset kommer upp snabbt, på bara två veckor.

– Därefter tar vi vid med takstolar i trä för att få tätt hus så snabbt som möjligt. Vi fortsätter sedan med fasadpanelen så att den kommer på plats. Innerväggarna i gips är vår uppgift att montera. Även om installationer finns med i de fabricerade väggarna måste vi komplettera för ytterligare ventilation, rör och el. Alla dessa delar har vi hållit på med under hösten 2021 och vintern 2022. Vi avslutar sedan med golven samt lister och dörrar och övrig inredning som i kök och badrum.

Trivsam gestaltning

Semrén & Månsson är arkitekterna som har genomfört gestaltningen därefter har PJ Bygg tagit vid. Byggnaden är på tre våningar med en indragen fjärde våning. Lägenheterna är yteffektiva och består av en etta, elva tvåor och tre treor. En tvåa är på 50 kvadratmeter, men har trots det en bra hall, ett stort kök och ett badrum med bra plats för det man behöver. Samtliga materialval håller hög klass. Exempelvis genom stenskivor i köken och helkaklade badrum i ett fint kakel samt spotlights i taken.

– Det är hög kvalitet som erbjuds, säger Magnus Roland med fina detaljer. Därför har önskemålen om tillval mest handlat om kulörval. Det är i den indragna fjärde våningen som de två treorna finns. De har häftiga takkupor som ger mycket ljusinsläpp och rymd. Samtliga lägenheter har balkong med inglasade balkonger alternativt en trädgårdstäppa/uteplats.

Omsorg om ljudkvaliteten

Huset ligger i ett bullerutsatt område. Det är därför som man har valt den tunga stommen och ytterväggarna i betong. Dessa i kombination kan hantera ljud och buller på ett bra sätt från de intilliggande gatorna och vägarna.

– Per Jacobsson Bygg i Göteborg AB (PJ Bygg) är ett dotterbolag som verkar i Göteborg och bildades 2018 utifrån moderbolaget Per Jacobsson Byggnads AB som är en aktör som sedan 1949 arbetat utmed Västkusten. Fokus för bolagen ligger i dag på bostäder och kommersiella fastigheter. Produktionen har gått mycket bra för Corner 107 och det är roligt att emellanåt producera ett mindre och häftigt projekt som har lett till detta fina hus, säger Magnus Roland. Vi har också haft ett mycket bra samarbete med alla inblandade på arbetsplatsen.

På bilden: 14 yteffektiva bostadsrätter byggs i populära Sävedalen i Partille utanför Göteborg. Byggnaden är på tre våningar med en indragen fjärde våning som skapar liv i gestaltningen och och spännande lägenheter på den översta våningen

Bild Semrén & Månsson/Zynka

Fakta:
Byggherre: Svenska Boställen AB
Totalentreprenör: Per Jacobsson Bygg i Göteborg AB (PJ Bygg)
Arkitekt: Semrén & Månsson Arkitekter AB
Akustikkonsult: Norkonsult AB