Nyheter

Byggstart: Vattenlekan på Drottninghög

Nu startar bygget av Vattenlekan, Helsingborgs första vattenlekplats och en av få i Sverige. Lagom till sommaren 2022 kommer det att gå att både leka och svalka sig på en och samma gång i Drottninghögsparken, helt utan kostnad.

Man bygger Vattenlekan i den delen av Drottninghögsparken där de nuvarande planerna för beachvolleyboll och beachhandboll ligger.

– Det gör vi för att få kopplingen med det nya badet, som beräknas öppna 2023. När badet är klart kommer du att kunna ta dig mellan bassängen och Vattenlekan i bara badkläderna. Det här är en unik vattensatsning på Drottninghög, med vattenlek och svalka i en härlig kombination, säger Alfred Nerhagen, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen och den som står bakom idén till vattenlekplatsen.

På ett underlag av betong blir det en rad redskap med vattentema.

– När vi gör en sådan här sak är det viktigt att göra det på ett hållbart sätt. Vi har varit noga med att tänka smart kring vattenkonsumtionen. Vi använder vattnet på ett ansvarsfullt sätt genom att det återanvänds och renas via ett automatiskt reningsverk, säger Johan Reinholdz, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

De nuvarande solstolarna blir kvar och de kompletterar vi med flera bord och parasoller runt Vattenlekan.

Planerna för beachvolleyboll och beachhandboll flyttar vi till ”Lillhålan”, precis söder om parken. Där har det tidigare funnits en lekplats, och vi kompletterar nu platsen med en del lekredskap. Utegymmet blir kvar på sin nuvarande plats.

Vattenlekan ingår i ett lekstråk, som kommer att gå från den blivande nya dinosaurielekplatsen på Fredriksdal, via populära lekplatsen Prinsessor och drakar upp till Vattenlekan.

Här blir det till exempel en del markmålningar, inspiration till hopp och lek på vägen samt ett bordtennisbord mitt på sträckan. För den som behöver vila benen en stund blir det bänkar och sittplatser. På Fredriksdal kommer det även att bli en hinderbana, med ett helt nyutvecklat spår för rullstolsburna.