Nyheter

Asetek bygger ett nytt stort huvudkontor i Aalborg, Danmark

Danska teknikföretaget Asetek upplever stor tillväxt på världsmarknaden och därför har man nu beslutat att bygga ett helt nytt huvudkontor nära Aalborg. Den 18 januari kunde Aalborgs borgmästare Thomas Kastrup-Larsen och Aseteks grundare André Eriksen ta första spadtaget för den nya byggnaden ritad av Arkitema.

Söder om Aalborg nära Svenstrup togs första spadtaget den 18 januari för ett nytt huvudkontor för teknikföretaget Asetek, som producerar vattenkylning åt globala IT-leverantörer som Dell, Fujitsu, Intel och Asus och som 2021 kastade sig in i produktionen. och försäljning av simulatorspelutrustning, SimSports. Företaget grundades 1997 i Aalborg och har sedan dess vuxit kraftigt till ett världsomspännande företag med anläggningar i flera länder. I takt med tillväxten och med viljan att stärka fokus på innovation har man nu bedömt att det finns behov av att skapa ett helt nytt ramverk för fortsatt tillväxt.

Högkvarteret kommer att sköta flera funktioner som du därmed får under ett och samma tak i moderna ramar. Därmed kommer byggnaden att få plats för utvecklingsavdelning, laboratorier, administration och en del av företagets produktion. Grundare och direktör för Asetek, André Eriksen, ser fram emot att se konstruktionen växa ur marken, och att kunna ta den nya hemorten i bruk 2024

Kompromisslös design och funktion

Arkitema har i samarbete med COWI stått bakom utvecklingen av Aseteks nya huvudkontor som får en fasad mot den nordjyske motorvägen och som därför blir tydlig för alla som kör till och från Aalborg söderifrån. Eftersom Asetek är ett mycket specialiserat företag har varken arkitektur eller ingenjörslösningar äventyrats och det har varit oerhört viktigt att arbeta nära husets framtida användare. Det har säkrat lösningar som specifikt passar de olika funktioner som finns samlade i huset.

– Det är ett väldigt spännande projekt, och en innovativ byggnad som Asetek har velat ha. Vi har satt ihop flera funktioner i samma hus, och samlar därmed fler medarbetare på samma plats. Samtidigt har vi ritat ett hus som indirekt visar den utveckling som sker inom ”Därmed kan man se fasadens många vertikala linjer som en referens till kylargaller – i linje med Aseteks produkter. Jag ser verkligen fram emot att följa denna spektakulära konstruktion, säger Partner och arkitekt MAA i Arkitema , Mette Julie Skibsholt.