Nyheter

Fler BmSS-bostäder i Göteborg

Nämnden för funktionsstöd har fattat beslut om nya bostäder för personer med funktionsnedsättning. 

Det blir två nya enheter vid Karlavagnsgatan på Lindholmen och en ny enhet vid Torpagatan i Björkekärr.

– Vi behöver kunna erbjuda boende till vuxna personer med beslut. Det handlar om att personer med funktionsnedsättning har rätt till tillgänglig bostad för att leva ett självständigt liv och få sina behov tillgodosedda, säger Åsa Hartzell, ordförande i nämnden för funktionsstöd vid nämndens möte 19 januari.

Nya bostäder med särskild service vid Karlavagnsgatan och Torpagatan

Beslutet innebär två nya bostäder med särskild service vid Karlavagnsgatan, totalt tolv lägenheter. Boendena innehåller sex lägenheter var, gemensamma utrymmen och ytor för personal. Lägenheterna innehåller två rum och kök.

Vid Torpagatan kommer nio lägenheter med gemensamma utrymmen och ytor för personal att byggas. Lägenheterna har ett rum och kök.

Plan för bostäder med särskild service

Nämnden för funktionsstöd har i uppgift att samordna och förmedla bostäder för personer med funktionsnedsättningar. Enligt behovs- och produktionsplan för bostäder med särskild service 2022-2025 planeras för totalt 61 nya bostäder med särskild service under 2022.

Planen visar ett totalt behov av cirka 350 fler lägenheter i bostad med särskild service och att ett stort antal av redan befintliga bostäder behöver renoveras. En långsiktig samordnad planering av bostäder för personer med funktionsnedsättning bidrar till att uppnå ett socialt hållbart och inkluderande samhälle.

– Enligt de behov vi ser framåt behöver vi utöka med cirka 350 bostäder fram till 2025. Men staden växer och det byggs bostäder så det finns goda möjligheter att utöka antalet bostäder med särskild service i flera områden runtom i staden. Göteborgs stad har sedan många år en brist på boende med särskild service som vi nu är i gång med att åtgärda, säger Åsa Hartzell, ordförande nämnden för funktionsstöd.

Totalt har förvaltningen för funktionsstöd cirka 1650 lägenheter i bostäder med särskild service.

Fakta om bostad med särskild service

Bostad med särskild service (BmSS) är ett boende för personer med funktionsnedsättning som har behov av stöd i sitt boende. Boendeformen är enskilda lägenheter som ligger i en bostad med särskild service där det finns gemensamma utrymmen och bemannas av personal.

Insatsen bostad med särskild service söks och beviljas enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS och socialtjänstlagen SoL.