Nyheter

Lägre energiförbrukning och ökad komfort när 50-talshuset renoveras

Mitt i bostadsområdet Norrby i Örebro tornar den nio våningar höga byggnaden upp sig mot skyn. Fasaden är nedmonterad och det syns att något stort är på väg att hända.

– Vi hoppas att åtgärderna kan minska energibehovet och skapa ökad inomhuskomfort för de boende, säger Jonas Flykt som är Projektledare hos totalentreprenören Boman&Svahn.

Det är minus 15 grader när vi besöker Örebro och de höga elpriserna chockar Sverige. Aldrig har väl energirenovering känts mer aktuellt än just nu. Renoveringsprojektet på Majorsgatan exemplifierar på många sätt det stora renoveringsbehov som flertalet äldre byggnader i Sverige står inför just nu.

Enbart inom det så kallade miljonprogrammet är läget akut för 300 000 lägenheter och ytterligare 500 000 behöver renoveras på sikt. Problemet gäller inte bara storstäderna, utan behovet är stort i hela landet.

Det mest akuta behovet för fastigheten på Majorsgatan var egentligen att byta fönstren, men i samband med det passade beställaren Örebro Bostäder AB även på att renovera fasaden. Byggnaden uppfördes under sent 50-tal och var då en del av ett toppmodernt bostadsområde med en unik design för tidsepoken. De vita fasadplattorna känns fortfarande moderna och därför kommer byggnaden behålla ett snarlikt utseende även efter den pågående renoveringen.

– Men rent funktionellt kommer skillnaderna bli desto större, kommenterar Projektledare Jonas Flykt.

När beslutet var fattat att renovera fastigheten kontaktade Boman&Svahn isoleringsproducenten ROCKWOOL för att diskutera lämpliga produkter för både fönster- och fasadisolering.

– Vi beslutade oss för fasadsystemet REDAir FLEX från ROCKWOOL. Jag hade inte arbetat med detta system innan, men det har fungerat väldigt bra, berättar Jonas.

Jonas lyfter bland annat fördelarna med att det blir ett arbetsmoment mindre på grund av att REDAir FLEX är ett självbärande fasadsystem som inte behöver förankras med beslag och/eller reglar. Han menar att det har skapat snabbare och mer effektiv installation.

– Effektiviteten har varit extra viktig eftersom hyresgästerna bor kvar i huset under byggperioden, förklarar Jonas.

Runt de nya fönstren sitter även ROCKWOOL RED Air LINK, som är en populär produkt vid just renoveringsprojekt. Det är en hårt komprimerad stenullsskiva som minimerar köldbryggor. Systemet kan installeras runt både fönster och dörrar.

– REDAir LINK gör stor skillnad när det handlar om att minska energiläckaget i byggnader, eftersom produkten bidrar till att det i princip inte blir några köldbryggor överhuvudtaget. Detta i sig bidrar till minskade energikostnader för fastighetsägaren men ger också andra positiva följdeffekter bland annat i form av bättre inomhuskomfort för de boende, kommenterar Magnus Kamstedt som är KAM för ventilerad fasad på ROCKWOOL.

Totalt består Majorsgatan av fem olika byggnader med identiskt utseende. Majorsgatan 1 är den första att genomgå en renovering och planen är att fortsätta med de andra byggnaderna de kommande åren. Jonas Flykt är nöjd med projektet hittills och hoppas framför allt att hyresgästerna ska känna skillnad efter renoveringen.

– Alla som har bott i ett renoveringsobjekt vet att det kan vara lite stökigt, men vi hoppas att de kommer uppleva de många fördelarna med en tät och välisolerad fastighet, avslutar Jonas.

Majorsgatan 1 kommer stå klar under våren 2022. Produkterna från ROCKWOOL har levererats av XL Herok. Beställare är Örebro Bostäder AB (ÖBO) och totalentreprenör är Boman&Svahn.

Foto: Robin Pagmar/Mediaspjuth