Nyheter

Nu tar Umeås snöborg form

Arbetet med att bygga en snöborg och en labyrint i centrala Umeå är i full gång. Under nästa vecka ska den vara klar. – Det krävs pusslande och samordning för att ställa en sådan stor sak på Rådhustorget utan att hindra torghandel och andra evenemang.

Särskilt i år, med Umeås 400-årsjubileum och rally-VM som är på ingång, säger Magnus Lingegård, landskapsarkitekt på Umeå kommun.

Årets snöborg byggs med torn, bröstvärn och labyrint och när den är färdig tar den upp nedre halvan av den centrala ytan på Rådhustorget. Grunden byggs med formar och snöslunga, medan labyrint och finlir sker manuellt.

Markvärmen på torget är avstängd och om vädret tillåter ska borgen och labyrinten stå fram till våren. Under den tiden samsas ytorna med bland annat Umeå 400, cirkusartister och Rally Sweden.

Tre rutschbanor för stjärtlapp

Snöborgen blir 13 meter bred, 13 meter djup 3,5 meter hög. Den har tre rutschbanor som det går att åka stjärtlapp i. Labyrinten blir 8 meter djup och 13 meter bred och utformas för att kunna fungera som broms om det blir för hög fart i rutschkanorna.

– Det känns fint att vi lyckats få till detta i samband med de evenemang som stundar. Det är välkommet med den här typen av aktiviteter nu under jubileumsåret och de allra bästa vinterveckorna, säger Magnus Lingegård.

Planerar för snowboard- och pulkaåkning

Borgen förväntas färdigställas under nästa vecka. Därefter övergår Gator och parker, Umeå kommun, med att planera för en repris av snowboard- och pulkaåkning i Broparken.