Nyheter

Skanska bygger fem hyreshus i trä i Arboga

Text: Thomas Andersson

I centrala Arboga bygger totalentreprenören Skanska fem hyreshus i trä med sammanlagt 40 lägenheter.

Första spadtaget på Sturestaden Fastighets bostadshus i centrala Arboga togs i slutet på maj månad 2020. Arkeologer från Stiftelsen Kulturmiljövård var i början med för att bevaka och dokumentera inledande markarbeten.

De nya hyreshusen uppförs med korslimmat så kallat KL-trä. Där den traditionella betongstommen är utbytt mot en trästomme och innerväggar i gips.

– Man har valt att bygga med trä istället för betong, på grund av miljön, säger produktionschef Jimmy Karlsson, Skanska.

Även taken läggs med trä och utrustas med solceller på hus som kommer att certifieras med Svanenmärkning.

Sammanlagt handlar det om fem huskroppar med totalt 40 lägenheter.

Två hus har två våningsplan med loftlägenheter högst upp. De andra tre husen uppförs med tre bostadsvåningar och får även de loftlägenheter.

Loftlägenheterna högst upp får loft under takåsen och utrustas med diskmaskin, infälld induktionshäll, integrerad micro och ugn plus tvättmaskin och torktumlare.

– Vi håller precis på med att färdigställa stomresningen på det sista huset. Sedan håller vi på med fasadarbeten och innerväggar på de två första, rapporterar produktionschef Jimmy Karlsson till Nya Projekt i månadsskiftet november – december 2021.

Väderskyddat

I byggprojektet läggs stor energi på att säkra och ta emot väderskyddade leveranser av träelement samt på takarbeten.

– En kran inne i tältet monterar alla element. Men vi måste ju hela tiden lyfta fram element till den. Och det gäller att de verkligen är väderskyddade. Det får inte regna, blåsa eller komma snö.

Tätt hus inför vintern är dock inget problem i sig eftersom hela byggprojektet genomförs vädersäkert under tältduk. Något som förekommer – men är långt ifrån vanligt – och är här i Arboga första gången för Skanskas produktionschef Jimmy Karlsson.

– Du gynnas väldigt mycket av att bygga under väderskydd. Man slipper att halka i regn och rusk. Det har fungerat jättebra!

Inspirerande miljö

Gropen är ett modernt, centralt kvarter i korsningen mellan Nygatan och Hökenbergs Gränd i Arboga. De nya bostadshusen i trä bildar markerade gaturum och en innergård med öppning mot sydväst och solljus.

Ett av bostadshusen blir en förlängning av Kyrkogatan. Det resulterar, tillsammans med en gammal baptistkyrka, förrådsbyggnader, en inglasad mötesplats och uteplatser, i en omväxlande och inspirerande innergårdsmiljö

Som arkitekt har anlitas prisbelönta arkitekten Andreas Forsberg och forsberg arkitektur AB. År 2019 tilldelad utmärkelsen Årets Arkitekt av tidskriften Residence.

Fakta:

Tidplan: maj 2020-oktober 2022

Byggherre: Gropgården Fastigheter i Arboga AB

Totalentreprenör: Skanska Sverige AB

Arkitekt: forsberg arkitektur AB

Bild: Sturestadens Fastighets AB