Nyheter

Bostadsrätter utvecklas vid Vätterns strand

Text: Marie Louise Aaröe

Sjöåkra ligger utmed västra delen av Vättern. Det är ett populärt område i samhället Bankeryd norr om Jönköping. Närheten till den intilliggande sandstranden kommer att uppskattas. Nu bygger P&E Fastighetspartner 30 bostadsrätter i det attraktiva läget, där många också kommer att få en fin utsikt över Sveriges näst största sjö, Vättern.

Den nya detaljplanen för bostäder ligger i nordöstra delen av Bankeryd och är planerat för bostäder i form av gruppbyggda småhus och flerbostadshus. Området ligger förutom i attraktivt sjönära läge även med närhet till Bankeryds centrum.

Tre byggnader som hänger ihop

– Vi svarade på en anbudsförfrågan och fick uppdraget av P & E Fastighetspartner i Jönköping som totalentreprenörer, berättar Alf Joakimsson, projektledare på Asplunds Bygg i Mellansverige AB. Det är tre olika byggnader med olika höjd som hänger ihop som en. De olika byggnadsdelarna är på fyra till sex våningar.

Husen är byggda med en betongstomme och med utfackningsväggar i stål. Fasaden består av ett skivmaterial som går i kulörerna grått, svart och grönt. Fasaden ger ett spännande uttryck och det gör även de branta taklutningarna. Lägenheterna består av tvåor och treor och samtliga får balkonger och många får också utsikt över Vättern.

– En innergård kommer att skapas som kommer att få loftgångar, hiss och trapphus. Trädgården får en lekpark och odlingslådor för den trädgårdsintresserade. Därtill kommer p-platser, miljöhus samt en cykelparkering. Husen håller en bra standard inomhus med klinker, kakel och parkett.

Klart för inflyttning 2023

Man påbörjade byggnationen av grunden i augusti 2021. Därefter tog stomarbetet vid som beräknas stå klart under mars månad. Man räknar med att få tätt hus till midsommar 2022. Allt ska vara klart för inflyttning i januari 2023.

– Väggarna är i halv prefab, förklarar Alf Joakimsson. Det är två tunna betongplattor som man fyller med betong, det kallas för skalväggar. Golven har ett plattbärlag i betong, en tunn skiva på fem cm och därpå armerar vi 20 cm betong som då bildar ett färdigt golv. Marken är orörd och hård och är därför bra att bygga på. Det är inget känsligt bygge på något sätt. Vi klarar energikraven enligt lagkraven och uppvärmningen sker med fjärrvärme.

FAKTA:

Byggherre: Smålandsinvest

Byggherreombud: P & E Fastighetspartner Jönköping AB

Totalentreprenör: Asplunds Bygg i Mellansverige AB

Arkitekt: Enter Arkitektur AB