Nyheter

Nytt område med Svanenmärkta bostäder växer fram i Norrtälje

TEXT: Martina Nyhlin

År 2016 köpte Genova fastigheten Handelsmannen 1, där Norrtälje Tidning då hade sin produktion. Ambitionen med köpet var att på sikt utveckla nya bostäder.

Idag 5 år senare har det gamla tryckeriet rivits och ett helt nytt område växer fram med Svanenmärkta bostäder, vårdboende och en förskola.

– Projektet Tryckeriet finner sin inspiration i den historiska träarkitekturen i Norrtälje. Här förvandlas nu det dåtida industrikvarter till ett modernt och hållbart bostadskvarter, säger Sandra Tamm, projektchef hos byggherren Genova Handelsmannen Fastighet AB.

Syftet med att kombinera ett äldreboende med förskola och bostäder är att människor i alla åldrar kan finna en gemenskap på de gemensamma ytorna på gårdarna. Livet mellan husen är lika viktigt som livet innanför väggarna, menar Sandra Tamm.

Byggherrens ambition är att Tryckeriet ska bli ett urbant boende med tilltalande bostadsgårdar utanför dörren. I Tryckeriet finns flera möjligheter till en modern livsstil. Här finns bland annat tillgång till garage, bil- och cykelpool, utrustade rum för matleveranser med kylar och bokningsbara kontorsplatser.

– För att underlätta och förenkla vardagslivet för boende har vi också tagit fram en egen boendeapp. Appen är fylld med massa smarta funktioner kopplat till boendet, säger Sandra Tamm.

Projektet består av tre etapper där vårdboendet och förskolan är etapp ett och etapp 2 och 3 består av hyresbostäder. Byggherrens vision är att fasaderna ska bilda en vacker mix av olika material och färger varför de byggts i en mix av trä, tegel och sten. Det kommer byggas både trädgårdslägenheter med egen ingång på entréplan och lägenheter med balkong. Innanför de nya bostäderna byggs lummiga och grönskande gårdar med olika viloplatser.

Entreprenören Andersson Company Byggnads AB bygger på alla tre etapper samtidigt.

– Det är en fördel för oss att ha alla tre etapper samtidigt, för då kan vi ha en enda organisation och organisera hela arbetsområdet inom företaget och behöver inte stångas med andra entreprenader, säger Anders Eriksson, arbetschef på Andersson Company Byggnads AB.

Utmaningen i projektet är den tajta logistiken, även samarbetet med Norrtälje kommun ska funka, så deras ledningsarbete ska löpa på smidigt. Att bygga Svanenmärkt är också en spännande utmaning, tycker Anders Eriksson.

– Det finns mycket nytt att lära sig när man jobbar med Svanenmärkning, vi har avsatt en resurs speciellt som jobbar med detta, säger han.

FAKTA:

Tidplan: Maj 2020 till Q2 2024

Byggherre: Genova Handelsmannen Fastighet AB

Totalentreprenör: Andersson Company Byggnads AB

Arkitekt: ETTELVA Arkitekter AB, White arkitekter