Nyheter

Säljstart: HSB brf Spanjoletten i Majorna

Nu säljstartar HSB brf Spanjoletten med 141 bostadsrätter i ett av Majornas bästa lägen, med en tydlig flirt med områdets historia och lokalt producerade detaljer.

Här har tegelglädje, kärlek till omgivningen och omsorgsfulla materialval präglat arbetet från första stund.

– Här har vi verkligen tagit ut svängarna och intresset är redan rekordstort, säger Kristian Isberg, affärsområdeschef nyproduktion och hyresfastigheter på HSB Göteborg.

I området kring den gamla Fixfabriken i Majorna hörs historiens vingslag. För mer än 70 år sedan flyttade AB Fixfabriken in på Bruksgatan och under många år var fabrikens neonskylt ett landmärke i Göteborg. Här säljstartar HSB Göteborg nu brf Spanjoletten för HSBs medlemmar och bosparare, vars bostadsrätter kombinerar områdets historiska charm med stora boendekvaliteter.

– I brf Spanjoletten finns stadsradhus, taklägenheter, etagelägenheter och studiolägenheter i olika storlekar och med väl genomtänkta planlösningar. Vår ambition är att mixen av bostäder ska locka köpare som befinner sig i olika skeden av livet, säger Kristian Isberg.

Fixfabriken – en viktig kulturbärare

Brf Spanjoletten präglas av historien och kulturen kring Fixfabriken. Här tillverkades länge det fönsterbeslag som gett brf Spanjoletten sitt namn. Fixfabrikens bevarade kontorsbyggnad, som byter namn till Fixhuset, kommer att renoveras varsamt och bli bostäder, gemensamhetslokal och en tänkt cafélokal med stora glaspartier och uteservering mot gatan.

När arbetet är klart kommer en nyproducerad Fixskylt åter att pryda taket på Fixhuset. Den klassiska logotypen kommer också att finnas på porthandtag för att göra fabrikens historia ständigt närvarande. Fönster i oktagonal form, stora entrépartier i ek, fönsterbänkar och trappor i kalksten är ytterligare några av de detaljer som förstärker byggnadens ambition att förvalta det gamla industriarvet.

Gemenskapen är viktig i brf Spanjoletten och här skapas tre gemensamma grönytor för avkoppling och samvaro – den prunkande innergården, Espangnolettplatsen och den gemensamma takterrassen med fantastisk utsikt över Göteborgs hamninlopp. Bostadsrättsföreningen får också en väl tilltagen gemensamhetslokal med flera funktioner, bland annat kommer det att finnas bokningsbara arbetsplatser.

Material med en historia som talar

Teglet i fasaden var en självklarhet för arkitekterna med tanke på områdets historia, där brittisk byggnadskonst och det välkända tegelpalatset Sockerbruket i Klippan har tjänat som inspiration. Fasadernas gulvita och röda handslagna tegel kommer läggas i blommönster eller bilda ramar för utsmyckning av fasaden. Dessutom blir det marktegel såväl ute som inne, tegelmurar och tegeldetaljer i utemiljöerna.

– Utvändigt var teglet självskrivet med tanke på områdets historia. Vi räddar faktiskt mycket av det som funnits sedan tidigare, berättar Jenny Andersson Höfvner, arkitekt på Bornstein Lyckefors som ligger bakom gestaltningen av brf Spanjoletten.

Andra genomgående materialval som utmärker HSB brf Spanjoletten är fingerpanel i trä, mässing och plåt. Inne i lägenheterna finns bland annat fönsterbrädor i kalksten och vitlaserad ekparkett. I de gemensamma lokalerna skapas en särskild atmosfär eftersom mycket gammalt är bevarat, som blyinfattade fönster och inte minst genom en häpnadsväckande och vacker trappa.

Studiolägenheterna med sovloft har en takhöjd på fem meter, och loftet, trappan och köket utgör en enhet både form- och färgmässigt. Studiolägenheterna har också fönster från golv till tak, och flera av planlösningarna är i två våningar. De flesta lägenhetstyperna har minst en balkong eller uteplats.