Nyheter

Fastighetsmäklarna: Tre akuta frågor för den nya bostadsministern

Statsminister Magdalena Andersson (S) har idag presenterat Sveriges nya regering. Johan Danielsson (S), Europaparlamentariker från Borlänge fick det tunga ansvaret att bli ny bostadsminister. Tre frågor brådskar särskilt för det nya statsrådet.

Det menar Mäklarsamfundet i en kommentar till utnämningen:

Att människor kan flytta när de önskar och behöver är grundläggande för kompetensförsörjningen, möjligheten att studera och för människors utvecklingsmöjligheter. För att fler ska kunna göra det finns det tre frågor som Mäklarsamfundet önskar att bostadsministern börjar arbeta med redan första dagen på arbetet.

– Trösklarna in på bostadsmarknaden har blivit alldeles för höga. Det är kort om tid, men finns det vilja så har Johan Danielsson förutsättningar att göra det betydligt lättare för grupper som idag möter skyhöga trösklar in till det ägda boendet, som unga, frånskilda, nya svenskar och studenter, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Fastighetsmäklarna är den yrkesgrupp som möter flest bostadskonsumenter. Det ger branschen en unik kunskap om och förståelse för de problem och utmaningar som många möter på dagens bostadsmarknad. Vi har de senaste åren sett att unga och löntagare i samhällsbärande yrken har blivit allt färre på visningarna och att trösklarna in på bostadsmarknaden blivit allt högre för de som står utanför.

– Med tre reformer skulle den nytillträdda bostadsministern kunna förbättra den svåra situationen för de som står utanför bostadsmarknaden och vill in. För det första: inför startlån och bospar för förstagångsköpare. För det andra: tillsätt en utredning om att sänka flyttskatterna, som är västvärldens högsta. För det tredje: reformera kreditrestriktionerna. Dessa förändringar skulle öppna upp bostadsmarknaden för många som idag står utanför, säger André Nilsson, näringspolitisk expert Mäklarsamfundet.

Mäklarsamfundets förslag för sänkta trösklar till den ägda marknaden:

Tidigarelägg utredningen om startlån och bosparande för förstagångsköpare så att förslagen kan genomföras redan under våren 2022.

Tillsätt en utredning om sänkta flyttskatter. Sverige har västvärldens högsta flyttskatter. Det orsakar bostadsbrist och skapar inlåsningseffekter. Med sänkta flyttskatter skulle fler kunna förverkliga sina bostadsdrömmar. 

Återför makten över de statliga kreditrestriktionerna till regeringen och reformera dessa så att de inte stänger ute lika många. Relativt små förbättringar skulle kunna öppna bostadsmarknaden för tusentals hushåll som idag står utanför. I ett första steg borde det skärpta amorteringskravet avskaffas.