Nyheter

Nya bostäder i Uppsala

Sveriges fjärde största stad växer och här kommer Lyckos att bidra med nya bostäder. Det blir en blandad bebyggelse med radhus och flerbostadshus.

Södra Gunsta är Lyckos första projekt i Uppsala kommun, och ingår i en planerad expansion av Lyckos verksamhet i Mälardalen.

– Vi fokuserar på väldesignade bostäder för människor med vanliga inkomster och det matchar många kommuners behov, berättar Anders Larsson, vd på Lyckos. Eftersom vi arbetar med några få bostadstyper blir våra ledtider kortare än vid traditionell bostadsutveckling. Det förenklar processen, är kostnadsbesparande för alla parter och har visat sig vara attraktivt för många kommuner.

Uppsala kommun planerar för en större utbyggnad i Gunsta, med cirka 1 000-1 500 bostäder, en centrumbebyggelse med bland annat livsmedelsaffär, mindre butiker och verksamhetslokaler samt nya förskolor och en ny grundskola.

– Med naturen runt knuten kommer det att finnas stora möjligheter till ett rikt friluftsliv, säger Anders Larsson. Utbyggnaden av Södra Gunsta passar väl in i den trend som vi har sett under de senaste två åren, att många söker sig till mer småskaliga bostadsområden och orter där den upplevda tryggheten är större, där närheten till naturen lockar och där det finns utbyggd kollektivtrafik till en närliggande större stad.

Lyckos startade verksamheten i Skåne, och har huvudkontor i Helsingborg. Företaget kommer att bygga 1 200 nya bostäder inom de närmaste åren. Efter tre års utveckling i Skåne, Halland och Småland kommer verksamheten nu att expandera i Mälardalen, med start i Södra Gunsta.

Om Lyckos utveckling i Uppsala kommun

Lyckos bostadsutveckling i Södra Gunsta, strax öster om Uppsala, består av 28 radhus och 57 lägenheter i bostadsrättsform. Byggstart är planerad till 2024 med inflyttning från 2025. Lyckos projekt ingår i den andra utbyggnadsetappen av området. Kommunen räknar med en årlig utbyggnadstakt på upp till 200 bostäder i området.