Nyheter

Start för andra etappen av havsnära, gröna bostäder i Hemmeslöv

Text: Marie Louise Aaröe

Välplanerade och ljusa lägenheter med hög standard byggs i Hemmeslöv i Båstad. Området är attraktivt med läge nära havet och intill det nya stationsområdet och fem minuter med bil till E6:an. Tanken med det nya kvarteret är att det ska vara grönt.

Nu är den andra etappen av havsnära bostäder som GBJ Bygg har planerat på gång. Försäljningen av Brf Heden etapp 1 med 27 lägenheter i olika storlekar är slutsåld. Den andra etappen består av 42 bostadsrätter som just nu är under försäljning. Utöver 69 bostadsrätter bygger även GBJ 53 hyresrätter där 16 lägenheter stod klara i slutet av oktober 2021 och redan inflyttade.

Det gröna ligger i tanken

– Det är en stor sammanhängande yta med tanken att göra det till ett grönt område med extra fokus på miljön, berättar Emelie Stigsson, projektledare och projektutvecklare på GBJ Bygg AB. Hyresrätterna består av totalt fem huskroppar med lägenheter från ettor upp till fyror, samtliga med lite olika uttryck. Samma typ av hus kommer igen i bostadsrättsdelen. Byggnaderna är på mellan två och fyra våningar.

För en del av husen har man varit tvungen att påla. Stommen är av betong och husen beklädda med träfasader samt gavlar i tegel på en del av husen. Det finns ett flertal gemensamma funktioner i området exempelvis, en gemensam lokal för möten och fester, en cykelverkstad och odlingsmöjligheter på gården med avsikten att den ska vara bilfri. Vissa av taken beläggs med solceller för att minska områdets totala energiförbrukning. De mindre komplementbyggnaderna får sedumtak. Övrig uppvärmning sker genom en gemensam luft/vattenvärmepumpsanläggning.

Närheten till havet lockar

–Vissa av byggnaderna har passager för att lätta upp intrycket så att det inte känns som att husen bildar barriärer. Invändigt har bostadsrättsägarna stora möjligheter att själva påverka materialvalen. Vi erbjuder många fria val. Stora fönsterpartier i lägenheterna med utsikt åt många håll är uppskattat, speciellt trevligt är det med utsikten mot Hallandsås. De generösa balkongerna uppskattas också, berättar Emelie Stigsson. Bostadsrätterna kommer att stå klara för inflyttning under 2022.

Det bästa är ändå för många med närheten till havet och Hemmeslövsstrand som man promenerar till på tio minuter. Från att ha varit en turistort med fokus på två tennisveckor på sommaren har Båstad utvecklats till en attraktiv åretruntstad som erbjuder många aktiviteter hela året både sportaktiviteter och kulturella evenemang. Har man arbete i någon av de närliggande städerna pendlar man med pågatåget till Halmstad på 20 minuter och till Helsingborg på 40 minuter.

Fakta:

Byggherre: GBJ Bygg AB

Totalentreprenör: Leeman Entreprenad AB

Arkitekt: Dahlström Arkitekter HB

Bild: Dahlström Arkitekter