Nyheter

Fler hållbara husmodeller från ETC Torp

I början på 2021 stod det första ETC Torp färdigt i solparken i Katrineholm. Huset uppförs i 2-plan och är på många sätt unikt, främst för att det är så genomtänkt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Huset väntas producera mer energi än det gör av med och är byggt med smarta, energieffektiva och klimatsmarta material. En plast- och betongfri grund av cellglas i Koljern-teknik har valts att ingå i konceptet som standard, vilket ger en hållbar helhet. Listan på beställningar växer sig nu lång och leveranserna av den första husmodellen har påbörjats under året.

Nu lanseras ytterligare två versioner av “Torpet”, en mindre variant i 1,5-plan, och en “attefallare”.

De olika husmodellerna vänder sig till lite olika publik och behov. Det större torpet passar de flesta behov och familjer, medan vår nya mindre modell “Lilla Torp”, har tillkommit efter att flera även efterfrågat ett hus utan trappor, säger Jim Berg, försäljningsansvarig på ETC Torp.

I dagsläget skiljer sig byggteknik och materialval något mellan husmodellerna. Lilla Torp kommer använda sig av en halm-isolerad trästomme, en gammal men intressant och moderniserad byggteknik som är på uppsving igen i och med ökad efterfrågan på klimatsmart byggande. I både ETC Torp och ETC Lilla Torp ingår en Koljerngrund som en del av paketet.

Branschen behöver ställa om till klimatneutralitet och marknaden behöver därmed lösningar som belastar miljön minimalt. Betong är en het fråga på den svenska marknaden, där både klimatbelastning samt tillgänglighet är viktiga frågor i närtid. Nyligen publicerade arkitekterna bakom ETC Torp en debattartikel i Göteborgsposten; att branschen bör och kan gå ifrån betong i många typer av byggnader.

En oorganisk grund av cellglas i Koljern-teknik med extremt lång hållbarhet och låg klimatpåverkan är därför ett utmärkt val istället för cellplast-isolerad betong. Koljerngrunden möjliggör därför lång teknisk hållbarhet, cirkulär materialhantering, låg klimatpåverkan och ett riktigt bra och hälsosamt inomhusklimat utan risk för skadedjur och fuktproblem.

Vi gillar hur ETC-gruppen går från ord till handling i den omställning som krävs inom byggsektorn. Många pratar om hur man skall nå klimatneutralt byggande medan ETC sticker ut hakan och gör något riktigt bra från början. Det finns få hustillverkare idag som erbjuder ett helhetskoncept där minimerat klimatavtryck varit utgångspunkten för utveckling. Vi jobbar gärna nära de som ligger i framkant och är med och möjliggör en bra helhet. Förhoppningsvis är det vi ser här standard om några år, säger Henning Eliasson, VD Koljern Nordic.