Nyheter

Unikt bostadsbygge i Hyllie

Två sammanhängande huskroppar om ca 5700 kvadratmeter bruttoyta i bästa läge och med utsikt mot Öresundsbron såldes slut omgående.

Byggnationen startades i maj 2021 och beräknas vara färdigbyggd i mars 2023. Byggherren Peab Bostad och arkitekterna Andreas Frykman, Alberto Tenti och Anna Olofsson i Malmöbaserade Panorama arkitekter fick en utmaning som föll i god jord.

Att få bo i denna triangulära fastighet intill Tygelsjöstigen, närhet till Citytunneln som på 12 minuter tar resenärer över Öresundsbron till Köpenhamns flygplats, Malmö Arena och köpcentret Emporia med mera är en dröm i sig.

Projektet är beläget söder om stationsområdet i Hyllie längst ned på Hyllie Boulevard och innehåller stor variation av lägenhetstyper, allt från ettor till penthouse med takterrass, samt större genomgående marklägenheter i två plan med entréer från både gatan och innergården där de har uteplats och gemensamma ytor som delas med grannarna.

– Etagelägenheterna har ”radhuskaraktär” där vi bryter av fasaden med oljad träfasad och mörkare skiffer ovanför. Byggnadskropparnas slankhet förstärks också genom att volymdelarna gestaltas likt smala skivor vilka bildar gavelmotiv mot alla gatuhörn när man närmar sig kvarteret från olika håll, förklarar Andreas Frykman.

De båda huskropparna knyts samman av en grön gård som domineras av medelhavsväxter och som ska bilda en oas med utrymme för social samvaro och lek. Högst upp finns en gemensam takterrass med träningsmaskiner och en magnifik utsikt som slår det mesta.

– Vi hade strax innan ritat MKB-huset mitt emot, som hade samma detaljplan med var rektangulär. I fastighet Avigan, som numera heter Hyllie Homes, lät vi volymen styra och att spetsen ut mot Boulevarden skulle sticka ut. Det blev en kil i fem våningsplan. På markplan finns utrymme för caféverksamhet eller butik, säger Alberto Tenti.

Det fyra penthousen högst upp har egen takterrass medan den gemensamma takterrassen har ett inglasat utegym medvädringsluckor som gör det möjligt att träna året runt. Ettorna är cirka 35 kvadratmeter, tvåorna cirka 50 kvadratmeter och treorna 65-69 kvadratmeter. Fyrorna och penthousen är lite mer generösa i storleken.

Fakta:

Bostadsrättslägenheter Avigan Hyllie – Hyllie Homes

Byggperiod: april 2021 – mars 2023

Byggherre: Peab Bostad

Entreprenör Peab

Arkitekt: Panorama arkitekter

Illustration: Panorama arkitekter