Nyheter

Midstar totalrenoverar historiskt hotell med fokus på energi och inomhusklimat

Svenska Midstar Hotel AB har sedan 2017 stått som ägare för det välkända hotellet Grand Hotel i Köpenhamn. Nu genomgår den historiska byggnaden en totalrenovering med fokus på energioptimering och förbättring av inomhusklimatet. Samtliga 161 rum ska bland annat efterisoleras invändigt med Ytong Multipor, som tillverkas av 100 procent oorganiska naturmaterial och kan monteras utan behov av fuktspärr.

Under 127 år har Grand Hotel, med sitt perfekta läge intill Köpenhamns centralstation, haft dörrarna öppna för gäster från när och fjärran. 2017 köptes hotellet upp av svenska hotelljätten Midstar Hotel AB, som nu har gått igång med en genomgående modernisering av den historiska byggnaden. Arbetet innebär inte minst en totalrenovering av hotellets 161 rum, som ska återskapa och anpassa hotellet till det nya århundradet – med fokus på energioptimering och förbättring av inomhusklimatet.

Renoveringsarbetet omfattar bland annat invändig isolering av ytterväggarna, ljudisolering mellan våningar och nya invändiga skiljeväggar. Just nu är arbetet med att efterisolera rummen och bygga upp de nya skiljeväggarna igång, och enligt planen ska allting stå klart till våren.

Optimal lösning till invändig efterisolering

Till den invändiga isoleringen av ytterväggarna har man valt Ytong Multipor-plattor, gjorda av Ytong lättbetong. Med ett lambdavärde på 0,040 W/mK säkrar de effektiv isolering och lågt U-värde till fördel för hotellets framtida energiförbrukning.

Samtidigt säkrar lösningen att hotellet kan erbjuda gästerna så många kvadratmeter som möjligt, när det öppnar upp sina dörrar igen nästa år, förklarar byggledare Jozsef Toth från Greenfield Byg ApS:

– Vi har inte kunnat efterisolera hotellets ytterväggar utvändigt och efterisolerar därför invändigt istället. Här är Ytong Multipor den optimala lösningen, då de tunna plattorna säkrar effektiv isolering utan att man förlorar massor av kvadratmeter.

Balanserat inomhusklimat utan behov av fuktspärr

Ytong Multipor tillverkas av de 100 procent oorganiska naturmaterialen kalk, sand och vatten. Utöver att vara formstabila, icke-brännbara och tryckfasta, är plattorna även diffusionsöppna. Det betyder att de kan ta upp och avge fukt till rummet, och därmed kan de bidra till ett hälsosamt och behagligt inomhusklimat. Fredrik Johansson, CEO hos Xella Scandinavia, avslutar:

– Många använder just Ytong Multipor för att plattorna själva kan reglera fukten i ett rum, och därmed finns det inget behov av att montera fuktspärrar. Det sparar inte bara material och arbetstid i förbindelse med själva renoveringen, men minimerar även risken för fuktproblem på längre sikt.

Bortsett från fördelarna med isolering och inomhusklimat bidrar Ytong Multipor även till byggnadens gröna profil, då byggsystemet är godkänt och kategoriserat som biologiskt ofarligt av Deutsches Institut für Bauen und Umwelt (IBU). Ytong Multipor är dessutom märkt ”Platinum” i Cradle-to-Cradle-systemet i kategorin ”Material Health”.