Nyheter

17 meter hög växtvägg – Sveriges första på ett flerbostadshus

Fastighetsbolaget ByggVesta har färdigställt studentbostadsområdet Colonia II i Linköping och kan nu erbjuda bostäder för ca 1200 studenter i den snabbt växande studentstaden.

ByggVesta har färdigställt studentbostadsområdet Colonia II och de sista studenterna håller nu på att flytta in i sina nya lägenheter. Det nya området består av sju bostadshus med totalt 374 lägenheter, och innebär att ByggVesta fördubblar sitt bestånd i Linköping.

Området är uppbyggt enligt ByggVestas unika boendekoncept Live to Grow för studenter och ungdomar. Syftet med Live to Grow är att uppmuntra till hållbara levnadssätt och en ökad gemenskap, bland annat genom många sociala ytor, studierum, kompisboenden, gröna kontrakt och en närvarande förvaltning.

– Med Colonia II tar vi nästa steg för att skapa den campuskänsla som många studenter efterfrågar. Ett bra och trivsamt studentboende främjar trivsel och trygghet, gör det enklare att träffa nya vänner, knyta kontakter för framtiden och växa socialt och intellektuellt, säger Marit Appelgren, VD ByggVesta Förvaltning.

Colonia II ligger mitt i Campus Valla i Linköping, bara ett stenkast från Linköpings universitet. Idén har varit att skapa ett område som knyter ihop framtidens campusnära studentstad, genom att bland annat bygga in grönskande sociala torgytor och erbjuda fritt WiFi utomhus som möjliggör fler utomhusaktiviteter på området. Dessutom erbjuds även gym, cykelservice, restaurang och heldigitaliserad obemannad matbutik där hyresgästerna kan handla hela dygnet.

– Inte minst nu efter pandemin ser vi att våra bostäder fungerar som en hybridlösning för framtidens studier. När utbildningar blir allt mer digifysiska ökar behovet av platser för både egenstudier och socialt umgänge – precis det vi nu kan erbjuda med Colonia II. Ända sedan vi byggde vårt första studentboende på området 2007 har vi haft en vision om campusområdet som en slags ’stad i staden’ och nu ser vi det äntligen hända, säger Jenny Jonsson, VD ByggVesta.

Kort fakta om projektet

Färdigställt: 2021

Antal lägenheter: 374

Arkitekt: Winell & Jern

Blandade boendeformer med egna lägenheter samt kompisboenden

Gemensamma lounger och studierum

Restaurang, gym, cykelservice, obemannad matbutik

Torgytor mellan husen och fritt WiFi utomhus

En 17 meter hög växtvägg – Sveriges första på ett flerbostadshus