Nyheter

Veidekke

Det största trähusprojektet i världen i innerstadsmiljö: Cederhusen i Hagastaden

Paradvåningen kommer att stoltsera högst upp i Cederhusen, Hagastaden. Bygget i sig blir ett av de största trähusprojekten i världen i innerstadsmiljö och fokuserar på boende med tidlösa och hållbara detaljer i trä och präglas av ett långsiktigt perspektiv.

Cederhusen är ett projekt av Folkhem och är ritat av Josef Eder och John Billberg på General Architecture. Hagastaden i Stockholm har fått ett minst sagt spännande nytillskott.

Bostadshusen i omtalade Cederhusen är byggda i trä, vilket ännu är ovanligt för flerbostadshus, inte bara i Sverige utan världen över. Hela projektet präglas av ett tydligt hållbarhetsperspektiv.

Cederhusen består av fyra byggnader fördelade på två kvarter med totalt 234 lägenheter och åtta lokaler.Det som även gör träprojektet unikt är att det kommer bli ett av de största trähusprojekten i världen som byggts i storstadsmiljö.

Unikt penthouse

Längst upp i tornet i ett av husen kommer det finnas ett penthouse på 206,5 kvm med 85kvm takterrass,12 franska balkonger samt en 360 graders vy ut över Vasastans taklandskap och Norra stationsparken.

Enligt arkitektduon Eder och Billberg skapar detta en unik villakänsla i himlen med trädgård på taket. En plats för att uppleva stadens puls och Hagaparkens lugn på samma gång.

Penthouset har åtta rum, en representativ entré, ett stort centralt kök, tre badrum, separat tvättrum och en walk-in-closet. Det finns även en anslutande del med separat ingång samt en innertrappa till takterrassen.

I sällskapsdelen mot väster ligger generösa rum i fil med utblick mot söder, väster och norr. Rumssekvensen gör att bostaden upplevs stor och variationsrik men sammanhållen i sin utbredning.

Terrassen bjuder med sina 85 generösa kvm in till ytor för loungedel, matplats med utekök samt solstolar och utedusch. En stor balkong med kvällssol ligger även i anslutning till penthousets master bedroom.

Vackra träslag och skandinavisk känsla Rent materialmässigt är den skandinaviska känslan framträdande i Cederhusen, med naturen som genomgående färg-och materialtema. Penthouset har stora fönster från golv till tak, som skapar ett vackert ljusinsläpp, och ett hallgolv i exklusiv Ekebergsmarmor.

Alla dörrposter och dörrfoder är klädda i ekfanér. Materialvalen är hållbara för att leva länge, åldras vackert och kan underhållas istället för att förbrukas. Temat fortsätter utomhus där penthousets terrass består av kiselbehandlat trä och cederträ, omringat av vackert sedumtak.

– När vi ritade huset och penthouset så skapade vi byggnaden av vad som ska bli en ny klassiker med rätt materialval. Därför blev det stort fokus på kvalitativadetaljer som gedigna trämaterial och sten som ska hålla med tiden, beskriver Josef Eder, arkitekt på General Architecture.

Den tydliga balansen mellan hållbara naturmaterial och tidlöst nybygge plus det faktum att hjärtat av Stockholm ligger ett stenkast bort,har gjort Cederhusen till ett eftertraktat bostadsprojekt med över 3000 personer i intressekön.

Första inflytt är planerad till februari 2022.

Varför trä?

Kvalitet och underhåll är viktiga delar ur ett hållbarhetsperspektiv, därav kom idén om att enbart jobba med äkta material som skapar en filosofi av vacker och klassisk design som är hållbar över tid.

Stommen är i svensk furu från Dalarna och fasaden är klädd med gult och röttcederspån från Kanada, som med tid kommer skifta till silvergrått.

– Vår filosofi är att Cederhusens tidlösa känsla med träet i fokus ska skapa ett DNA för oss genom många årtionden framöver både nationellt och internationellt. Med ett ansvarsfullt nyttjande av världens enda förnyelsebara byggmaterial, trä, nyttjar Folkhem inte bara jordens resurser på ett klokt sätt, vi formar också en ekonomisk hållbar investering för framtiden, säger Anna Ervast Öberg, affärs-och projektutvecklingschef på Folkhem.

– Valet av cederspån blev ett självklart val då det är en underhållsfri fasad som även är brandtestad, samt rimmar väl med tanken om en stenstadsarkitektur eftersom det på håll kan liknas vid tegel, förklarar John Billberg, arkitekt på General Architecture.

Vid husbyggnationer släpps det ut mer koldioxid i produktionsfasen än under de år som husen används. Genom att bygga i trä finns därför en stor möjlighet att påverka klimatpåverkan,då en träbyggnad kan lagra koldioxid i flera hundra år om den har en hållbar stomme.