Nyheter

“När Leif kom till arbetsplatsen såg han att de hade fått inbrott i sina containrar. Igen. Nu fick det vara nog.”

Över 8000 anmälda byggstölder och den kraftiga ökningen av antal inbrott på byggarbetsplatser fortsätter. Läs Leifs och våra kunders egna berättelser om hur de satte stopp för inbrott i sina containrar.

När Leif kom till arbetsplatsen och såg han att de hade fått inbrott i sina containrar. Igen. Det här var andra gången i samma projekt under kort tid. Nu fick det vara nog. Måttet var rågat. Det här fick inte hända igen. De stora kostnaderna för självrisker, produktionsstopp, få nya maskiner på plats, laga containrar, städa upp efter tjuvarna och inventera vad som hade blivit stulet blev helt enkelt för mycket. Dessutom skapar inbrott på arbetsplatsen frustration bland medarbetarna. Och det stör produktionen över en längre tid. Vad kunde man göra för att slippa få inbrott igen?

SÄG HEJ TILL LEIF PÅ POB:S ELEKTRISKA

Uppsalaföretaget PoB:s Elektriska grundades 1986 av bröderna Göran Blom och Per Ejdersund med inriktning på elinstallationer mot ny- och ombyggnation av bostäder i samarbete med byggentreprenörer som JM, NCC, Peab och Einar Mattson. Bolaget verkar över hela landet med fokus på storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Uppsala. PoB är sedan 2014 en del av Instalco, ett av Nordens ledande installationsföretag inom el, vs, ventilation, kyla, teknikkonsult och industri.

VILKEN ÄR DIN ROLL PÅ FÖRETAGET?

– Jag arbetar som projektledare. Vi är 6 projektledare på bolaget, och varje projektledare leder 6–8 projekt.

VAD ÄR FOKUS FÖR DIG I DIN ROLL?

– Som projektledare äger jag hela projekt, med tidsplan och den ekonomiska kalkylen. I min dagliga roll är fokus på att leda och fördela arbetet på plats, vilket jag gör tillsammans med min lagbas. Jag ser även till att materielleveranser flyter och materiel fungerar.

VARFÖR BÖRJADE NI TITTA EFTER SÄKERHETSCONTAINER?

– Vi hade inbrott i våra containrar vid två olika tillfällen på kort tid i samma projekt. Då stals alla våra maskiner och specialverktyg. Det stora kostnader för självrisker, produktionsstopp men även kostnad för tid att få ut nya maskiner på plats, laga containrar, städa upp och inventera för att veta vad som blivit stulet. Den administrativa kostnader kopplat till försäkringsbolag och polis får man inte glömma bort. Inbrott på arbetsplatsen skapar irritation och frustration från medarbetarna på plats. Det stör produktionen över en längre tid. Luften går ur dem.

VAD GJORDE ATT NI TILL SLUT VALDE CONTAINERTJÄNST?

– Det var den bästa lösningen på marknaden i kombination med kostnaden för hyran. Även priser på containrar i stort avgjorde. Priserna var bra. Men givetvis spelar kvalitet, tillgänglighet, snabb- och bra service roll.

VAD ÄR RESULTATET SÅ HÄR LÅNGT?

– Det har fungerat väldigt bra. Vi har inte haft flera inbrott.

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN MED CONTAINERTJÄNST OCH CONTAINERLÖSNINGEN?

– Vi var en av de första som hyrde säkerhetscontainrar av Containertjänst. Eftersom vi i majoritet förvarar elhandmaskiner fanns det en potentiell möjlighet att fiska ut mindre maskiner genom gallret satte vi ett sidoskydd på hyllorna för att förebygga detta. Men nu har Containertjänst tagit fram en lösning för att förhindra detta genom att täcka gallrets insida med plåt eller byggskivor. Det ger även ett insynsskydd.

“ATT HA SÄKERHETSCONTAINRAR I MINA PROJEKT GER EN TRYGGHET. JAG VET ATT MASKINER OCH MATERIEL FINNS PÅ PLATS OCH JAG SLIPPER PRODUKTIONSSTOPP.”

VAD SKULLE DU GE FÖR RÅD TILL ANDRA SOM SKA GÖRA SAMMA RESA SOM ER?

Gör en riskkalkyl. Vad kostar ett inbrott med förlust av batteri-maskiner, handverktyg, material och varje timme som montörerna inte kan producera. Kostnaden blir stor. Det drar i väg fort. Kalkylera in hyreskostnaden för säkerhetscontainern i projektet redan från början. Jag kan säga att jag sover bättre nu om nätterna. Att ha säkerhetscontainrar i mina projekt ger en trygghet. Jag vet att maskiner och materiel finns på plats och jag slipper produktionsstopp.

PRODUKTLÖSING FÖR PoB:S Elektriska

Säkerhetscontainer 20 fot med 10 fots bur med isolering, elbygg-central, belysning och värme

Containerlarm

Låsbom klass 5

Hänglås klass 4

Läs hela kundberättelsen med PoB:s Elektriska.

Här kan du även läsa kundberättelsen med Grünewalds Bygg.