Nyheter

Nature Shelter Hotel – Ett nytt urbant hotell mitt i skogen

De såg en annons på Hemnet och slog till. Bara en vecka senare öppnade de dörren till den gamla friluftsgården från 1958 som fick det nya namnet Nature Shelter Hotel. Ett arkitektoniskt och urbant hotell. Mitt i skogen, 160 meter över havet, samt omgiven av unik natur och vandringsleder.

Peter Bengtsson och Jeanette Gostomski är paret som sökt sig till naturen under pandemin och öppnat ett hotell som andas storstad mitt i skogen. Här har de gjort om den gamla Åsljungagården till Nature Shelter Hotel, som är ett 1800 kvm stort hus med 40 rum, 5,5 hektar tomt, konferens och festvåning i det skånska höglandet i slutet av Hallandsåsen. 1 timme och 10 minuter från Malmö, 30 minuter från Helsingborg, 30 minuter från Båstad, Hässleholm och Markaryd.

En månad efter öppning av Nature Shelter Hotel var midsommar fullbokad för sill och grill, och nu ska gamla vandringsleder röjas i området för att väcka ytterligare liv i den gamla friluftsgårdens omgivningar.

Paret är knappast några noviser. Peter Bengtsson började som kock i lumpen och har startat en rad restauranger, som Tegnérs matsalar i Lund och Mandarin i Malmö, och har turnerat som kock för Rocktåget.

Efter en Hotel Management-utbildning lade han köksknivarna på hyllan och har jobbat på hotell i Köpenhamn och München, för att senare bli hotelldirektör på Scandic. Han har drivit Slagthuset i Malmö och varit med och utvecklat hotellkedjan Ohboy. Jeanette är scenograf och designer som jobbar mycket med installationer. Kanske inte så konstigt att det blev en arkitektritad gård i skogen som nu står som scen för deras nya satsning. Orkla FoodSolutions haffade Peter och för att prata om att öppna något helt nytt mitt i ingenstans.

Berätta om Nature Shelter Hotel, vad är det för något?

– Vad vi gjort är att vi tagit det fina arkitektoniska huset och gjort det till en urban oas som ska kännas storstad. Ett hotell som förenar naturen med det urbana. Det ligger 160 meter över havet i slutet av Hallandsåsen med många sjöar runtomkring och väldigt fin natur. Den här delen av Skåne är outforskad med urskog som inte finns någon annanstans i landskapet och det här är det enda hotellet i området.

Hur kan det komma sig att det blev ett hotell mitt i ingenstans?

– Ibland sitter jag och tittar på Hemnet under kategorin ”Övrigt”, för där dyker det konstigaste och roligaste upp. Och där dök Åsljungagården upp, som funnits sedan 1958 och ägts av friluftsfrämjandet. Jag skickade en länk till Jeanette som sa, wow vi köper det. 

Tidigare hade vi en stuga i Kivik som var en gammal scoutgård där vi arrangerade mycket fester och hyrde ut rum. Det gav oss blodad tand.

Vad var det med just detta hus som gjorde att ni slog till?

– Det var en cool byggnad ritad av stadsarkitekten Arne Ljung från Helsingborg, som också var initiativtagare till H55-utställningen. Han hade ritat den snyggt, vilket vi såg. Huset har levt i olika perioder. De första som var här var friluftsfrämjandet, sedan blev det kursgård, sedan var det fokus på golf då ägaren hade en golfbana. 

Du är jägare som nu tagit upp kockkniven igen. Hur ser menyn ut?

– Maten är vegetariskt och vilt, inte bara men det är mina ledord. Vi har mycket vildsvin i omgivningen så det blir det mycket av. Jag vill gärna ha in klassiska rätter som schnitzel, men då gör jag det förstås på vildsvin med rökt anjovis och jalapeños. Jag är förtjust i chili och odlar det utanför fönstret på hotellet. 

– Vi har öppet restaurangen torsdag till söndag, men har alltid en tvårätters åt våra hotellgäster. Då frågar jag vad de är sugna på och kollar vad jag har hemma. Det är ett roligt sätt att laga mat på.

Ni hade en helt fullbokad midsommar efter bara några veckors öppet. Berätta!

– Vi körde en ”Midsommarnattdröm” med sill och grill. Vi hade mängder med sill på lunchen och ett helt grillat vildsvin som vi styckade upp så att vi tillagade alla delar på olika sätt. Vi körde bogen med cider, chorizo, lök och kryddor i ugn, liksom revben. Låren grillade vi och resten malde vi ner och gjorde färs på, ryggen styckade jag ut från sina ben och grillade som ett helt stort stycke kött.

På bordet körde ni sill från Abba Gastronomi, hur gör sig sill på menyn 2021?

– Sillen var ett udda inslag mot vad vi normalt har, men sill kommer nog alltid finnas på menyn. Jag tycker det är mysigt när man kommer till en krog och det finns en SOS (snaps och sill). Det är inte ofta man hittar det längre.

– Pandemin ändrar folks resande. Naturen har gjort större intrång i människor sista tiden än på länge. Naturen har börjat betyda mer för många. Alla gillar åka till London och storstadsliv, men naturen har tagit plats och under pandemin har vi sett att mindre hotell vid kusten, sjöar och i naturen har haft mycket att göra.

Hur har ni fått människor att upptäcka er?

– Vi har fått rätt mycket uppmärksamhet i artiklar och nätverk med vänner. Jeanette är duktig på att nå ut, så fort det är något vi gör så når vi ut med det. Idag ligger vi uppe för bokning på Booking och STF som köpte vår idé med eld och lågor, men vi får faktiskt 70% av våra gäster via hemsidan, vilket innebär att folk vet att vi finns. 

– Det kommer både hardcore vandrare, och de som vill ut i naturen men sova skönt, både bokade och drop in gäster. Vi ligger bara tio minuter från E4:an, så det kommer även in folk som är på väg från Tyskland.

Vilka stor trender är starkast just nu och framåt?

– Trenden är naturen. Den lokala trenden har diskuterats länge och jag tror att det kommer öka. Det känns roligare och det kommer komma allt fler som odlar och plockar och säljer till restauranger och privatpersoner lokalt.

Vad händer för spännande framåt?

– Vi ska köra en konsert med bandet Byråkrat, vars medlemmar bland annat består av han som skapade Sator och den före detta KENT-gitarristen Martin Roos.