Nyheter

Ny stadsdel växer fram på Täbys gamla galoppbana

Text: Martina Nyhlin

I Täby park växer en helt ny stadsdel fram på Täbys gamla galoppbana. Byggnadsfirman Viktor Hanson bygger nu ett antal bostadsrätter i området som de är väldigt stolta över.

– Vi har länge byggt vårt ”Viktor Hanson-hus” i småhusversion, men det här är första gången vi gör det i flerfamiljsversion, säger Tomi Forsberg, arbetschef för projektet.

Bostäderna som byggs i Täby park kommer att sticka ut lite. De får fasad av skiffer och taklutningar som varierar och därmed ger ett lite assymetriskt uttryck. Under alla husen löper ett underliggande garage och lägenheterna byggs i storlekarna ettor till fyror. Målsättningen är att miljömärka projektet.

Byggnadsfirman Viktor Hanson är både beställare och entreprenör i projektet och i arbetsfasen jobbar de med fem fastigheter som kommer att slås ihop till två bostadsrättsföreningar/fastigheter när projektet är klart. Nu är samtliga fastigheter ute på marknaden.

– I första projektet bygger vi 40 lägenheter som säljs nu. Totalt kommer det bli ungefär 150 lägenheter som vi bygger. I ett sånt här projekt måste vi sälja lägenheterna innan vi bygger dem, så vi bygger ett hus och säljer vidare parallellt, säger Tomi Forsberg.

Grundläggningen i projektet är redan påbörjad och just nu görs de sista schaktarbetena. Snart ska plattan för garaget börja gjutas.

Att bygga i ett område där många andra bygger samtidigt är mest positivt, det enda som är lite mindre bra är risken för överetablering i området.

– Det är alltid en utmaning när många bygger och säljer lägenheter samtidigt i samma område, säger Tomi Forsberg.

Försäljningen har dock gått bra.

– Det har faktiskt varit ett väldigt bra år fast det varit pandemi – i motsats till vad man egentligen trodde när man hörde första gången om pandemin. Men vi får se hur det blir om amorteringskravet kommer tillbaka igen efter sommaren om det förändras på något sätt.

I Täby park är det huvudsakligen Skanska, JM och Täby kommun som äger mark. Viktor Hanson har fått en markanvisning från kommunen. Familjeföretaget Viktor Hanson som varit aktivt sedan första världskrigets start omsätter runt 400 miljoner per år och har 75 anställda. De bygger bostäder både i egen regi och åt andra. Att få vara med och utveckla Täby park tycker de är spännande.

– Det är kul att få vara del av att utveckla en stadsdel i Täby. Det vi bygger är väldigt centralt i området och det är roligt, dessutom är det kul att föra upp vårt hus som har lite speciellt uttryck.