Nyheter

Nya flerfamiljshus på Klackerup i Halmstad

Nu ska Klackerupsområdet få fler hyresgäster. Här kommer HFAB att bygga två nya flerfamiljshus med sammanlagt 73 lägenheter. Entreprenör är utsedd och bygglovsansökan inlämnad. Går allt enligt planerna blir det byggstart redan i januari nästa år.

HFAB fortsätter att bygga hem för både befintliga och nya Halmstadbor. Nästa stora nybyggnadsprojekt ”Gullhönan” sker i det befintliga bostadsområdet Klackerup. Flerfamiljshusen som ligger här byggdes av HFAB på 1950-talet. Nu bygger det kommunala bostadsbolaget ytterligare två flerfamiljshus med plats för 73 mindre lägenheter i form av 44 ettor, 27 tvåor samt två treor.

– Det är ett mycket fint område som vi gärna vill utveckla. Målgruppen är i första hand ensamboende eller par som vill ha ett modernt, effektivt och hållbart boende med bra placering i Halmstad. På Klackerup har man närhet till centrum, idrottsanläggningar, högskolan, resecentrum och kollektivtrafik, säger Ulrika Hjorth, vd på HFAB.

Tegelfasader med mönstermurning

De två nya husen kommer att byggas som vinkelställda lamellhus i fyra till sex våningar. Husen, som är ritade av Okidoki arkitekter, får tegelfasader med inslag av mönstermurning vilket knyter an till de befintliga byggnaderna i 1950-talsområdet.

– Precis som i våra andra nybyggnadsprojekt har vi miljön och hållbarhet i fokus även här. De nya husen byggs med grön betong och återvunnen armering och vi installerar solceller på taken, säger Karin Jonsson, projektledare på HFAB.

Samtliga lägenheter kommer att ha balkonger och uteplatser vända mot innergården. Lägenhetsförråd kommer att byggas på vindarna och tvättstugor placeras på bottenvåningarna. Cykelförråd byggs på markplan i en separat byggnad.

För att kunna bygga två nya hus behövs plats. Därför kommer HFAB att riva det före detta husvärdskontoret och det befintliga garaget på området.

Nio byggentreprenörer ville bygga i Klackerup

Tiden för att lämna anbud om att få vara med och bygga de nya flerfamiljshusen i Klackerup har gått ut och av de nio intresserade byggentreprenörerna har en vinnare utsetts. Det blev företaget Henrik Anderssons byggnads AB med säte i Höganäs. Kontraktssumman för entreprenaden uppgår till cirka 79 miljoner kronor exklusive moms.

Bygglovsansökan är inlämnad och går allt enligt planerna kommer byggstart av de nya husen att ske i januari 2022. Inflyttning planeras till november 2023.

– Det är första gången vi bygger nytt för HFAB. Vi är väldigt tacksamma för möjligheten att få bygga nya hyreslägenheter i Halmstad, säger Håkan Holmberg, affärschef Halland på Henrik Anderssons byggnads AB.

Läs mer om HFAB:s övriga nyproduktionsprojekt