Nyheter

Umeås nya älvsnära park växer fram

Mellan Lundabrons ena fäste och småbåtshamnen tar den nya parken vid Lundåkern form.

– Den här parken är ett led i att göra älvslandskapet tillgängligt för alla året, berättar Axel Thorén, landskapsarkitekt som tillsammans med sina kollegor på Gator och parker, Umeå kommun, har ritat det som ska bli Umeåbornas nya utflyktsmål.

Just nu pågår arbeten i den omgivande skogen och med förbättringar kring parkeringen vid Kvarnvägen. Redan till hösten är delar av parken färdig. Till nästa år – jubileumsåret då Umeå fyller 400 år – kommer ännu mer att vara på plats, med naturens och Umeåbornas hjälp.

­– Vi skapar en park som tar tillvara på, och förstärker, de kvaliteter som redan finns i området. Det ska bli en park för alla, med utrymme för avslappning och utsikt, men också rörelse och aktivitet, förklarar Axel Thorén.

På platsen byggs bland annat en nipa – en höjd – med sluttningar att ha picknick i sommartid och backar att åka pulka i under vintern. Det sätts upp grillplatser och det kommer att finnas gott om utsiktsplatser.

– Vi skapar också promenad- och lekstråk genom lövskogen, säger Axel Thorén.

Tre stråk är planerade att bli klara under 2021: Rörelsestigen, Stora asp-promenaden och Skogsbadet.

Rörelsestigen är ett stråk som bjuder in till aktivitet och rörelse. Skogen, snön och träden ska bli en del av denna lekotop – en plats där ekologi och lekologi möts.

Längs Stora asp-promenaden finns mäktiga aspar, sittplatser och blommande buskar. Det här blir en plats för alla som behöver en plats för möten och för att fylla på med ny energi.

Längs Skogsbadet är det varken rent eller prydligt. Här växer, lever och förmultnar rasbrantens och skogens växter och varelser.

– Om du går långsamt upptäcker du något nytt varje gång: ett fågelläte, en blomma eller asparnas långsamma färgskiften, berättar Axel Thorén, apropå Skogsbadet.

I samband med parkbygget passar Umeå kommun också på att förbättra omgivande gång- och cykelvägar. Den intilliggande Kvarnvägen byggs om och får nya parkeringsmöjligheter och ny belysning.

PÅ bilden: Gestaltning av parken vid Lundåkern. Här blir det stora grönytor, en nipa, promenadstråk och utrymme för aktiviteter. Planen är att parken ska vara helt klar 2023.