Nyheter

Inflyttning i ABK:s första rökfria fastighet

Från och med 23 juni är det möjligt att söka AB Kristianstadsbyggens (ABK) 48 nyproducerade lägenheter i Lugnet i centrala Kristianstad.

Lugnet är ABK:s första rökfria fastighet.

– Vi vill att våra hyresgäster ska ha en så hälsosam och trivsam boendemiljö som möjligt, säger ABK:s vd Henrik Strand. Därför erbjuder vi nu möjligheten att bo i en rökfri fastighet.

Rökfritt boende ligger i tiden. Sju av tio hyresgäster vill förbjuda rökning i lägenheter. Idag är det färre än 7 % av befolkningen som röker dagligen och andelen har minskat kraftigt sedan slutet av 80-talet. Rökfritt boende finns redan idag hos många bostadsbolag runt om i landet.

– Vi är måna om våra hyresgäster och om våra bostäder, säger ABK:s kommunikationschef Jonas Rosenberg. Rökning och passiv rökning påverkar inte bara hälsan negativt, det kan också skapa osämja mellan grannar. Dessutom sliter rökning hårt på ytskikt såsom tapeter, golv och andra interiörer och kan medföra dyr renovering vid utflyttning.

I Lugnet, med adress Österlånggatan 21 E-F, erbjuder ABK 1:or till 4:or på ett centralt läge med gångavstånd till shopping, restauranger och kulturliv. På taket finns solceller som inte bara ger fastighetsel utan även hushållsel till boende i huset. Lägenheten har fossilfri uppvärmning med golvvärme i hela lägenheten och det ingår egen tvättmaskin och torktumlare. Lägenheterna hyrs ut mellan 23 juni och 12 juli. Huset är klart för inflyttning 1 november och inflyttning sker därefter.

Rökfritt boende innebär att man inte får röka:

i huset (i lägenheten, på balkongen, i loftgång, trapphus eller andra gemensamma utrymmen)

i närheten av huset samt på lekplatser

i andra byggnader på gården, som cykelförråd, tvättstuga eller miljöhus. 

Rökförbudet gäller all form av rökning, till exempel även e-cigaretter och vattenpipa.