Nyheter

Nu laddar OBOS för enplanshus i Bergafrun

OBOS utvecklar Taberg med över 100 nya bostäder under de kommande åren. Först ut var Brf Trolleberget, som sålde slut på bara några månader och byggstartade den 16 juni. Efter sommaren säljstartar OBOS nästa etapp – Brf Bergafrun.

– Det som är lite speciellt med Brf Bergafrun är att det är radhus i ett plan. Det byggs väldigt få bostäder av den här typen i Taberg så här kommer vi säkert att fylla ett behov, säger projektutvecklare Frida Johansson.

De 12 bostäderna i Brf Bergafrun är på 82 kvm, med uteplats på både fram- och baksida, förråd och plats för bil i carport. Bostäderna byggs som radhus i fyra längor om tre bostäder i varje länga.

– Det medger fler gavelbostäder i projektet, vilket efterfrågas av många kunder. Förutom att man bara har en granne i en gavelbostad så får man också lite större trädgård, samt extra ljusinsläpp tack vare att man kan placera fönster på gavelsidan, förklarar Frida.

Förutom kvaliteter i den egna bostaden bygger OBOS också gemensamhetsytor i föreningen i form av grönytor med sittbänkar, boulebana och odlingslådor.

– Livet mellan husen är viktigt för oss på OBOS. Vi tror på att addera värden som tillför granngemenskap, säger Frida.

Det tidigare projektet Brf Trolleberget består av 24 bostäder i form av rad- och kedjehus i tvåplan på 107 och 120 kvm. Projektet sålde slut på fyra månader och är nu byggstartat. I Brf Bergafrun satsar OBOS alltså istället på bostäder i markplan.

– Vi strävar efter att skapa variation i våra bostadsområden genom att använda produkter från hela vårt breda utbud. På så vis får vi en bra blandning av människor i området, vilket bidrar till en ökad trygghet och trivsel, säger Frida. I Brf Bergafrun till exempel tror vi på en något mer senior målgrupp än i det föregående projektet, där vi mestadels hade barnfamiljer. De som bosätter sig i Brf Bergafrun är nog redo att downsiza från villan och få ett smidigare boende, samtidigt som man har tillgång till en egen täppa.

Området där OBOS bygger ligger i ett skogsparti i närheten av samhället Taberg, beläget strax söder om Jönköping. Taberg är ett litet men utvecklat samhälle med affärer, cafeér, bibliotek, låg- och mellanstadieskola, ett antal industrier, hantverk och serviceföretag.

– På gatan strax norr om Bergafrun finns också en busshållplats, så kommunikationerna in till samhället och till Jönköping är mycket goda, säger Frida.

Precis som i det föregående projektet kommer bostäderna först att släppas via den kommunala tomtkön. Därefter prioriteras de intressenter som har ett medlemskap i OBOS medlemsprogram, i tur och ordning utifrån när man blev medlem.

– Vi är också stolta över att Brf Bergafrun får kvalitetsmärkningen Trygg BRF, som garanterar att det är en juridiskt och ekonomiskt sund bostadsrättsförening, säger Frida.

Bostäderna i Brf Bergafrun säljstartar under hösten/vintern 2021 och har en beräknad inflyttning hösten 2023.