Nyheter

Peab Bostad bygger i Lund – med fokus på cykel och hållbart resande

Peab Bostad utvecklar 113 nya bostäder i projektet Brf Cubo i Lund. Hela projektet genomsyras av hållbarhet och certifieras enligt Svanen. Genom att erbjuda en egen transportpool: tre elbilar, fem el-cyklar och två el-lådcyklar, uppmuntras de boende att leva klimatsmart i vardagen.

Peab Bostad är sedan många år tillbaka en betydande aktör i utvecklingen av bostäder i Lund. Efter att kvarteret Brf Scheele Promenad på Tuna är slutsålt presenteras nu nästa projekt i området – Brf Cubo.

– Vi märker en stor efterfrågan på bostäder där hållbarhet och miljöfrågor får ta stor plats. I det nya kvarteret möter vi den efterfrågan och uppmuntrar till att leva klimatsmart i vardagen genom att bland annat erbjuda bil- och cykelpool. Att låta husen bli ett nav för detta gjorde att projektet fick namnet Brf Cubo, som på spanska betyder just ”nav”, berättar Ulrika Englund, försäljningschef på Peab Bostad.

Cykeln är i fokus och cykelplatser finns såväl inomhus som utomhus. De invändiga cykelplatserna är placerade i en lokal i markplan, upplyst med fönster för ökad trygghet och trivsel för cyklisterna.

En enklare mekstation för att sköta om cykeln finns också i föreningen. För att ytterligare förstärka fokus på cykeln har Peab Bostad valt att samarbeta med Hövding samt att sponsra Team Rynkeby – God Morgon –Lund, som samlar in pengar till barn med allvarliga sjukdomar.

Brf Cubo ansluts även till E.ON:s innovation Ectogrid där överskottsenergi från verksamheter i närheten tas tillvara och används för uppvärmning av bostäderna i Brf Cubo.

Svanen välkomnar projektet och att branschen tar ett större och större ansvar för hållbarhetsfrågor.

– Att fler och fler aktörer miljömärker sina projekt enligt Svanen är en positiv trend som vittnar om en ökad vilja hos konsumenten att göra hållbara och medvetna val när det gäller sitt bostadsköp. Projekt som Brf Cubo erbjuder en möjlighet till ett hållbara val. Vi tycker att det är strålande med gröna grepp som att förenkla för cyklister, så det blir enklare att leva mer hållbart, säger Stefan Björling, verksamhetschef för hus och renovering på Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen, Nordens officiella miljömärkning och EU Ecolabel, EU:s motsvarighet.

Brf Cubo rymmer 113 bostadsrättslägenheter i varierande storlekar. Försäljning pågår och byggstarten planeras ske senare i år. Totalt kommer det att finnas 3 elbilar och 5 elcyklar och 2 el-lådcyklar i föreningens transportpool. Projektet är ritat av Arkitektlaget och beräkna stå klart för inflyttning våren 2024.

Illustration: Sightline