Nyheter

Matsmart byggstartar nytt, automatiserat och klimatsmart lager i Örebro

Idag tar e-handeln Matsmart första spadtaget för sitt nya, automatiserade och klimatsmarta lager. Lagret, som byggs i området Pilängen i Örebro, blir ca 22 000 kvadratmeter stort och kommer att ha 149 robotar som hjälper den ca 100 personer starka personalen att plocka och packa varor.

Byggnaden ska drivas av el från solpaneler och beräknas tas i drift våren 2022.

Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. Nu ska e-handeln bygga ett nytt lager i Örebro, som ska klara tillväxten det närmaste decenniet. Hittills har Matsmarts kunder räddat över 25 000 ton mat och konsumentprodukter.

Via det nya lagret ska det räddas minst 10 000 ton produkter per år.

Som ceremoni för att markera byggstart ska det gräva ner två burkar krossade tomater tillsammans med ett meddelande till eftervärlden. Anledningen till det förklarar Matsmarts vd såhär.

– Vi behöver bli mycket bättre på att ta tillvara all den mat som produceras, eftersom en tredjedel av all mat som produceras aldrig äts upp. Det här är en mycket större utmaning än vad många inser. Vi har ännu bara skrapat på ytan, men ändå har våra kunder hittills räddat över 25 000 ton mat. Att kriga mot missförstånd runt bäst-före-datumet har och fortsätter att vara en pusselbit för att minska svinnet. Så för oss blir det en symbolisk handling; att gräva ner ett par konserver, till någon som kan hitta dem i framtiden. Och det här hoppas vi att Örebro vill vara med och dokumentera, säger Karl Andersson, vd på Matsmart.