Nyheter

Byggbevakning: Stenhuggaren på Hisingen i Göteborg

Följ med till Stenhuggaren, 88 hyresrätter Skeppsviken uppför för Balder på Långströmsallén på Hisingen i Göteborg.  

Hisingen växer och frodas. Stadens centrum har tagit klivet över älven och allt fler människor söker sig dit för att bo. Balder har tagit ett stort ansvar för att utveckla möjligheterna både för boende och företag, och just nu pågår ett stort utvecklingsarbete på Långströmsallén som ska göra området mer attraktivt och trivsamt för alla boende. Vi på Skeppsviken är glada över att vara delaktiga i detta viktiga projekt. Och ännu gladare är vi för att allt går precis som det ska.

– Japp, det går bara fint!, svarar platschef Gustaf Dahllöf när vi når honom.

Härligt! Men exakt vad innebär det? Hur långt har ni kommit?

– Vi har precis monterat de sista väggarna på plan 1. Tidplanen håller och vi är exakt där vi ska vara i processen.

Vad kan du berätta om projektet Stenhuggaren?

– Vi uppför 88 hyresrätter vid Långströmsallén. Vårt projekt är en del i ett större Balder-projekt där ungefär 600 lägenheter ska upp, plus lite parkeringshus och liknande.

Fastigheten består av två huskroppar, och byggs inom ramen för Miljöbyggnad Silver 3.0 vilket innebär att det läggs extra krut på exempelvis solskydd, ljudmiljö och ventilation. Miljöbyggnad Silver innebär helt enkelt att ett ganska stort kliv upp från de lagkrav och existerande rekommendationer för hållbart byggande som gäller. Fastigheten kommer även att förses med solceller på taket. Karin Henström, fastighetsutvecklare på Balder, är glad över att ha Skeppsviken med på tåget:

– Att få planera och följa med på förvandlingsresan vi gör på Långströmsallén är väldigt roligt. Det är en styrka att vi fått med Skeppsviken, med deras gedigna erfarenhet, på projektet Stenhuggaren.

Som sagt, arbetet rullar på som det ska, och enligt Gustaf ska det till något extraordinärt för att tidplanen inte ska hålla. Och han ser fram emot det fortsatta arbetet:

– Det är ett tryggt och ganska klassiskt uppförande. Semiprefab, utfacknings- och skalväggar, trä-, puts- och murfasad. Ett fint och trevligt projekt helt enkelt.

Arbetet med Stenhuggaren påbörjades i december 2020 och beräknas vara klart för slutbesiktning juni 2022. Vi fortsätter följa arbetet och ser fram emot att rapportera mer längre fram i processen.