Nyheter

Finja Prefab levererar klimatpositiv betongstomme till 15-våningshus i Motala

I Kvarteret Facklan i Motala kommer NCC att bygga ett 15 våningar högt punkthus i samarbete med Bostadsstiftelsen Platen. Huset byggs med en klimatpositiv betongstomme från Finja Prefab. 

Facklan blir Motalas högsta hus och ett nytt landmärke, ritat av White arkitekter. Huset kommer att innehålla 64 hyreslägenheter där de boende har utsikt över Vättern. På de översta planen skapas också lokaler som ska kunna användas till bistroverksamhet.

– Att man valt en klimatpositiv betongstomme till projektet visar att miljö och hållbarhet är viktiga och självklara aspekter när nya moderna bostadskvarter utvecklas. Huset kommer att miljömärkas enligt Svanen och får en låg energianvändning, samt låga drifts och underhållskostnader. Med en stomme i betong får man gedigna och hållbara bostäder. Betongstommarna är närproducerade då de tillverkas på Finja Prefabs fabriker i Hultsfred och Katrineholm, säger Kaj Grönvall, VD Finja Prefab.

Finja Prefab verkar som en komplett stomentreprenör och har i projektet också medverkat i systemhandlingsprojekteringen i nära samarbete med övriga projektörer. Montagestart av stommen är planerad till augusti i år.

NCC framhäver att genom valet av våra prefabricerade betongstommar som kommer att kläs med tegel på ytterväggarna i fabrik, samt fönster som redan är monterade vid leverans, effektiviseras deras byggarbetsplats.

Illustration: White Arkitekter