Nyheter

Diagonale – Toppmodernt studentboende med fokus på en hållbar framtid

Gränsen mellan arbete, studier och fritid håller på att suddas ut mer och mer. Covid19 har ändrat landskapet, att arbeta och studera från distans är nu en normalitet.

Vårt kontor, eller studiesal, kommer antagligen att bli mycket mer mobilt, vilket för oss till frågan om hur studentboendet kommer att se ut i framtiden. Diagonale i Oslo är både en kontorsbyggnad och ett studentboende, och byggnaden beskrivs som en del av det moderna Oslo
– låt oss ta reda på varför.

Vad kommer att vara viktigt för framtida studentbostäder?

Att vara nära stora föreläsningssalar, eller undervisningslokaler kommer antagligen inte att vara högsta prioritet – pandemin har gjort oss mycket mer flexibla när det kommer till den fysiska infrastrukturen gällande studier.

Men, en viktig aspekt när det kommer till studentboenden är fortfarande fysiska platser som uppmanar till interaktion. Boende i Diagonale är mitt stadens centrum och det finns ett stort utbud av kultur, restauranger och shopping.

Diagonale är så centralt som man bara kan bli, och förutom att vara mitt i kärnan så har boenden också tillgång till deras egen oas – en stor takterrass.

Därifrån får du en vacker vy över hela Oslo city. Enligt studier så bidrar studenter i urbana områden till en positiv effekt av stadslivet. Studentboenden är ett verktyg för hållbara städer och skapar en säker miljö med mycket liv och rörelse. Förutom att studenterna är mitt i stadskärnan, så är de även nära naturen.

Ett par minuter bort kan de hyra en kajak, bada eller ta en hike i Ekebergsparken där dem kan uppleva både natur och kultur. I närheten finns det också möjligheter att odla.

Diagonale består av två byggnader varav en är en kontorsbyggnad på 9 våningar, och den andra är en studentbostadsbyggnad med 308 lägenheter. Dem binds ihop via en bottenvåning där det finns faciliteter så som parkering etc. Bra material och genomtänkta lösningar är koncept man har tänkt igenom noga. Kontorsbyggnaden har tilldelats BREEM-NOR klassificeringen Very Good, och båda byggnaderna är i energiklass A.

Fakta:

Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter, Atelier Oslo
Producent: Staticus
WICONA-lösningar: WICTEC EL SK (baserad på WL75)

Bilder: bygg.no v/ Arve Brekkhus