Nyheter

Första nybyggda bostäderna vid Heden på 20 år

Det är ont om nybyggda bostäder i centrala Göteborg. Att det nu ska byggas 326 lägenheter vid Heden är därför något av en sensation.

– Bohusgatan är vårt enskilt största projekt hittills, säger Christian Nygård, fastighetsutvecklare på Fastighets AB Balder. 

Nyproducerade bostäder i Göteborgs har varit en bristvara de senaste decennierna. Det är till exempel 20 år sedan det senast gick att köpa en nybyggd bostad vid Heden. Därför är det en stor händelse att Balder nu planerar att bygga 326 lägenheter i två torn om 15 respektive 19 våningar på platsen där den gamla brandstationen en gång låg på Bohusgatan.

– Det är sällan man får chansen till att köpa något nyproducerat i Göteborgs innersta kärna. Att Balder nu ska bygga hela 326 bostadsrätter vid Heden, och att det är vi på Bjurfors får i uppdrag  att förmedla dem, känns otroligt roligt och inspirerande, säger Regina Svantesson, försäljningschef på Bjurfors Nyproduktion i Göteborg.

Ett måljubel från Gamla Ullevi

De höga byggnaderna kommer att sätta sin prägel på innerstadens silhuett. Utsikten från de högst belägna våningarna kommer följaktligen bli något som få bostäder i centrala Göteborg kan matcha. I projektets säljmaterial betonar Balder det ovanliga i att det nu ska byggas så många nya bostäder på ett så centralt läge: En reklampaus från Bergakungens biografer, ett måljubel från Gamla Ullevi.

– Göteborg växer årligen med nästan 10.000 invånare. Efterfrågan på nybyggda bostäder på centralt läge är mycket större än utbudet. Det byggs för lite, helt enkelt. Här får äntligen nya och gamla göteborgare en sällsynt chans att bosätta sig mitt i hjärtat av vår stad, med Heden som hemmaplan och i ett område som står inför en kraftig utveckling de närmsta åren, säger Christian Nygård, fastighetsutvecklare på Fastighets AB Balder.  

Lyft för centrala Göteborg

För Bohusgatan finns det ett krav på att fasaderna ska passa in i omkringliggande arkitektur från 1800-talet och framåt. Detta har gjort att Balder influerats av 1920-talets estetik och skapat arkitektur i en modern tappning. Målet är att skapa ett ”levande gaturum” där byggnaderna får en hög glasad bottenvåning med lokaler för handel och restaurang tillsammans med bostadsentréer. En stor utmaning, medger Christian Nygård.

– Det här är vårt enskilt största projekt hittills vilket vi är ödmjuka inför. Vi ser mycket fram emot att få utveckla ett hållbart kvarter med fantastiskt läge för bostäder och restauranger och andra verksamheter. Det blir ett lyft för centrala Göteborg, säger Christian Nygård.

Bjurfors släpper den första etappen om 93 lägenheter till försäljning 17 maj. De första bostäderna kommer preliminärt stå inflyttningsklara under vintern 2023/2024, och hela projektet beräknas vara färdigbyggt 2024.