Nyheter

Sverigehuset byggstartar Kvarter Avant i Lundbypark

Nu har Sverigehuset byggstartat det sista av fyra kvarter i Lundbypark genom en officiell pålslagning för Kvarter Avant. Projektet kommer när det står klart till sommaren 2023 bestå av 130 bostadsrätter och 75 hyresrätter.

De blir då en del av de cirka 780 bostäder i varierande upplåtelseformer som färdigställts i området.

– Bostäderna i Kvarter Avant blir ett fantastiskt tillskott här i Lundbypark och hjälper till att bygga ihop Göteborg, säger Hampus Magnusson, ordförande Byggnadsnämnden, som närvarade när den sista pålen slogs ner som avslutade grundläggningen av kvarteret.

Kvarter Avant byggs i samarbete med Skanska, precis som Sverigehusets två tidigare projekt i Lundbypark, och när det står klart ska de drygt 200 bostäderna husera på en yta på närmare 19 000 kvadratmeter.

Flerbostadshusen blir fem respektive sex våningar höga och inkluderar garage. De boende får även tillgång till en härlig innergård som inbjuder till en aktiv livsstil med utegym och dansbana.

– Det känns extra roligt att vi, tillsammans med representanter från Skanska och Byggnadsnämnden, kör igång Kvarter Avant lite mer officiellt och får sätta en slags punkt för grundläggningen här i Lundbypark. De två kvarter vi redan bygger och färdigställt har rönt ett stort intresse och därför drar vi igång Avant utan specifikt säljkrav som oftast är branschstandard. Vi tror väldigt mycket på Lundbypark som en spännande stadsdel i det nya snabbväxande Göteborg, säger Anna Henriksson, VD på Sverigehuset.

När Sverigehusets sista kvarter i Lundbypark står klart om två år kommer det att finnas cirka 780 lägenheter med blandade boendeformer fördelat på de fyra kvarteren. Här kommer hyresrätter och bostadsrätter samsas med äldreboende, trygghetsbostäder, bostäder med särskilt stöd, bokaler och kommersiella lokaler. Bostäder i varierande storlekar från riktigt små ytsmarta enrummare till rymliga radhus i flera plan som skapar en trivsam stadsdel och ett levande gaturum.

Sverigehuset och Skanska kommer att följa en systematisk klimatkalkylsprocess för att utvärdera klimatsmarta val och lösningar i jakten på att minska byggets koldioxidavtryck. Projektet följer Göteborgs stads program ”Miljöanpassat byggande”.