Nyheter

Dockanparken och Djungellekan tar form i Oceanhamnen i Helsingborg

Oceanhamnen förvandlas nu från ett gammalt hamn- och industriområde till en helt ny central stadsdel med bostäder, kontor, restauranger och handel nära vattnet – med fokus på miljö och hållbarhet.

Grönska och lek spelar en viktig roll för att skapa en trivsam livsmiljö och i veckan börjar vi bygga en helt ny park och lekplats i Oceanhamnen. Går allt enligt plan står de klara runt årsskiftet 2021/2022.

Vid muren mot det som återstår av Dockans bassäng skapar vi ett vattenfall med havsvatten och den gamla varvskranen i parken blir ett landmärke för hela stadsdelen.

Vid södra hamnbassängen skapar man en brygga och trevliga ytor att vistas på i form av trappstegsformat trädäck ned mot vattnet. Den nya gång- och cykelbron från Helsingborg C och Oceanpiren landar i parken och ökar därmed tillgängligheten från centrum.

”Vi vill ha djungel, för alla barn tycker om djur”

Djungellekplatsen kommer att ligga i dockans södra del. Det var barnen i Helsingborg som fick bestämma att det blir en djungellekplats. Man utlyste en tävling och djungeltema var det överlägset mest önskade temat så att nu får tigrar, gorillor, elefanter, ormar och papegojor flytta in.

– Här skapar vi en park och mötesplats utöver det vanliga för såväl boende i stadsdelen som besökare, med stor respekt för och anknytning till platsens historia. Vid val av tema på lekplatsen kändes det naturligt att vända oss till barnen, våra främsta lekexperter, säger Sara Schlyter, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

– Både parken och lekplatsen utgör fantastiska gröna kvaliteter i området och kommer att bli ett viktigt tillskott som bidrar till en ökad livskvalitet för våra invånare. Här skapar vi ett givet utflyktsmål för alla helsingborgare, men inte minst våra barnfamiljer. Därför känns det både mycket viktigt och extra roligt att barn från hela staden har fått vara med och bestämma tema på lekplatsen, säger Christian Orsing, stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Om allt går enligt plan ska Dockanparken och Djungellekplatsen stå färdiga runt årsskiftet 2021/2022.

Både parken och lekplatsen är centrala delar i Oceanhamnen som är ett av fyra huvudområden för H22 City Expo, en internationell stadsmässa i Helsingborg 30 maj till 3 juli 2022.