Nyheter

Nya Kvibergshuset: Ekologiskt boende med solenergi och fordonspool

Den 1;a april startade uthyrningen av 250 hyresrätter i Nya Kvibergshuset, som Framtiden Byggutveckling bygger för Poseidon i Göteborg. Här kan de boende dela cykel och elbil med grannen. Och taket täcks av solceller som försörjer huset med energi. Inflyttning börjar i juli 2021.

Det nya terrasserade huset i Kviberg är byggt med en tydlig grön profil och byggs intill ett annat av Poseidons hus som när det byggdes i slutet av 1950-talet väckte stor uppmärksamhet som Europas största bostadshus.

Enklare vardag med gröna mobilitetslösningar

Nya Kvibergshuset är den andra nyproduktionen Poseidon uppför med mobilitetstjänster. I huset finns färre parkeringsplatser för egen bil och istället en bil- och cykelpool, cykelreparationsrum, gott om cykelrum liksom realtidstavlor som visar husets solcellsproduktion och när nästa buss och spårvagn går.

– Vi vill erbjuda våra hyresgäster möjligheten att leva klimatsmart. Dels med fossilfri solenergi och dels genom delningstjänster. Hyresgästen betalar själv för användningen av fordon från cykel- och bilpoolen, men de första fem årens medlemskap i huset är avgiftsfria, berättar Lars Halling, marknadschef på Poseidon.

Ekologisk tanke med solenergi och ytsmarthet

Huset får förnybar solenergi till sig via sin lutande takyta som är täckt med solceller, vinklad mot sydväst för maximal exponering av solens strålar. Lägenheterna i sig är ytsmarta, där även de minsta lägenheterna har möjlighet till ett avgränsat sovrum mot vardagsrum och köksdelen. Fasaden är i underhållsfritt naturskiffer.

– Hela huset bygger på en långsiktig och ekologisk tanke. Inte bara när det gäller solenergi och mobilitetslösningar. Utan även genom att vi valt gedigna, underhållsfria material och ytsmarta, flexibla lägenhetslösningar för ett boende i många olika faser i livet, säger distriktschef Magnus Alexandersson.

Naturliga material och skyddad innergård

Husets skifferfasad går i olika varmgrå jordtoner med balkonger i mönstrad ekfärgad plåt och ljusare grå fönster. Allmänna utrymmen får en harmonisk mix av ljusa väggar, grå granitkeramik, vitgrå mosaik, räcken i stål och handledare av oljad ek. Lägenheterna har klinker i hallen, genomgående ekparkett och vita väggar. Badrummen är helkaklade i vitt med grå klinker, tvättmaskin och torktumlare.

Köken har vita luckor med vitt kakel och bänkar i rostfritt och grafitgrå laminat. I husets entréplan ligger verksamhetslokaler och plats för möten och vila. Inbjudande blir husets skyddade innergård mot väster, som ligger som en oas mittemellan husets vinklade huskropp och grönområdet intill.

Rökfritt och bredband upp till 1000 Mbit/s

Som alltid när Poseidon bygger nytt blir hela huset rökfritt. I fastigheten finns fibernätet Framtidens Bredband, där hyresgäster kan beställa tjänster inom bredband, tv och telefoni på upp till 1000 Mbit/s.