Nyheter

25 landskapshus utses i bok om svensk bebyggelsehistoria

Här kommer inte nya projekt men väl gamla – en inspirerande och detaljrik vandring genom det svenska huslandskapet väntar den som tar del av boken Landskapshus.

Här gestaltas Sveriges historia i tjugofem hus från förr, alla unika representanter för varsitt landskap.

Landskapshus är författad av Karin Ohlsson-Leijon, till vardags chefredaktör på Hus & Hem, och bakom bokens rika illustrationer står arkitekten och illustratören Laila Reppen.

Det var ur en ambition om att visa upp Sverige som mer än röda stugor med vita knutar, som idén om att ge varje landskap ett eget hus växte fram.

– Det finns landskapsblommor och landskapsdjur, självklart måste det då också finnas landskapshus. Svensk byggnadstradition är otroligt mångfacetterad och med boken vill vi visa på bredden och de fantastiska historier som de olika husen bär på, säger Karin Ohlsson-Leijon.

Redan från start tog Karin Ohlsson-Leijon och Laila Reppen hjälp av experter runt om i landet för att välja ut de hus som skulle finnas med i boken. Efter långa samarbeten med antikvarier och andra experter, gedigen research och många timmar i Nordiska museets arkiv och på Skansen, landade de i tjugofem hustyper. Från Skåne till Lappland.

– Det har varit viktigt för oss att få med hus från hela Sverige. De hustyper som vi har valt ut säger mycket om svenska byggnadstraditioner och om landskapen de omgivits av, säger Karin Ohlsson-Leijon.

– Att presentera husen bredvid varandra på det här sättet berättar dessutom mycket om villkoren som folk levde under på den tiden, avslutar hon.

Landskapshus finns att köpa på dintidning.se

På bilden: Landskapshus Småland