Nyheter

Nya bostäder på kunglig Marstrandsmark

Efter påsk är det köpstart för 22 nybyggda bostadsrätter i Kvarter Oscars på Marstrand.

– På denna anrika plats har vi kombinerat moderna byggnormer med historisk byggnadsarkitektur, säger Anders Darrell, projektledare på Ernst Rosén.

Ankarcrona, Björnstjerna, Carlsten, Dickson, Ehrensvärd och Fürstenberg. Så kommer de sex husen som ska inrymma 22 helt nybyggda bostadsrätter på Marstrand att heta. Den som kan den kungliga historien om Marstrand i allmänhet och just den här platsen i synnerhet förstår kopplingen.

– Victor Ankarcrona var Oscar II:s närmaste man, och Carlsten är naturligtvis efter fästningen som Karl X Gustav lät bygga 1658. Och så vidare. Kvarter Oscars bär på en fantastisk historia, och det kommer genomsyra såväl fasader, utemiljö som namnen på husen, säger Anders Darrell på bostadsbolaget Ernst Rosén.

Oscar II aktieägare

Namnet Oscars har också historiska anor. För visst var det självaste kung Oscar II som var aktieägare i Marstrands Turisthotell AB, som låg på den här platsen kring förra sekelskiftet. Många årtionden senare var det också platsen för den berömda restaurangen och nattklubben Oscars. Vägen till att det nu ska byggas bostäder här har dock inte varit spikrak.

– Vi köpte faktiskt den här tomten redan för 17 år sedan, 2004. Men det är ett kulturhistoriskt område, och väldigt mycket som ska beaktas. Det har varit många politiska beslut och bygglovsansökningar som har tagit oss dit vi är idag. Vi har haft en antikvarie med oss hela vägen, och nu känns det faktiskt som att vi skriver nutidshistoria när vi äntligen kan börja bygga, säger Anders Darrell.

Historien upprepar sig

De byggnader som fanns på tomten revs 2019, skicket var helt enkelt för dåligt. Nu ska det istället byggas nytt – på ett delvis på gammalt sätt. Med varsam hand och med respekt för historien ska Ernst Rosén omvandla Oscars till 22 moderna lägenheter anpassade för helårsboende. Tillsammans med White Arkitekter har de arbetat fram ett förslag på framtidens Oscars, för att det ska upplevas som en del av det klassiska Marstrand. Lägenheterna kommer att vara på mellan 75 och 130 kvadrat, och även om byggnaderna exteriört flirtar med 1900-talets början kommer insidan på alla sätt andas 2020-tal.

–  Vi ska rekonstruera flera av de gamla byggnaderna. Till exempel kommer frontfasaden ut mot hamngatan bli en replika från tidigt 1900-tal. Moderna byggnormer ska kombineras med historisk byggnadsarkitektur. Det kommer bli fantastiska bostäder, säger Anders Darrell.

”Det är så vi vill jobba”

Att det är Bjurfors Nyproduktion som får Ernst Roséns förtroende att förmedla de 22 bostäderna ser Anders Darrell som naturligt.

– Det finns gott om kompetenta fastighetsmäklare, men Bjurfors är överlägsna vad gäller kännedom om Marstrand. De har ett lokalt kontor här och ingen säljer fler bostäder här. För oss är den lokala anknytningen till Marstrand viktig, säger Anders Darrell.

Regina Svantesson, försäljningschef Bjurfors Nyproduktion, tackar för förtroendet.

– Det här är ett speciellt projekt även för oss. Dels är det såklart häftigt med den historiska platsen, men vi är också tacksamma för att vi fått komma in i projektet på ett väldigt tidigt stadium och jobba fram produkten tillsammans med Ernst Rosén. Det är precis så vi vill jobba, det är då både samarbetet och slutresultatet blir som bäst, avslutar Regina Svantesson.