Nyheter

En upplevelse utöver det vanliga

Facebook
LinkedIn
Twitter

På tisdagen var det invigning för den nya gångtunneln mellan Östra Boulevarden och Östra Vallgatan i centrala Kristianstad. När AB Kristianstadsbyggen flyttade in sitt huvudkontor i lokalerna intill valde man att ta ett helhetsgrepp och göra stora förändringar i den 34 meter långa gångtunneln.

Den korta promenaden genom tunneln är nu en sinnesupplevelse utöver det vanliga, med spegeltak, intensiva färger, pulserande ljus och musik-mystik.

Passagen har i sitt tidigare utförande upplevts otrygg och inte särskilt inbjudande.

– Vårt mål har varit att göra passagen till en trygg och inbjudande plats, säger ABK:s vd Henrik Strand. Samtidigt har vi velat göra något spektakulärt som kan bli en upplevelse för boende och besökare i stadskärnan.

Målsättningen har varit att skapa en plats som är attraktiv att besöka och gå genom, och som kan bidra till upplevt trygghet och en mer attraktiv stadskärna.

Gestaltningen är framtagen av Helena Nyholm och Lydia Koedoot på Sesam Arkitekter. Väggarna har målats i ett starkt, färgglatt och intensivt mönster. I golvet rör sig pulserande ljus i en rytmisk rörelse och ur högtalarna strömmar musik som bidrar till den starka sinnesupplevelsen.

– Går man genom passagen ska musiken bidra till att man får en positiv upplevelse av platsen, säger Helena Nyholm. Kanske är det svårare att stå där länge, då samma slinga upprepas.

Gångtunneln är egentligen ganska smal med relativt lågt i tak men med speglar i tak och på väggar skapas en illusion om ett utrymme med dubbelt så högt i tak och som även ser bredare ut än verkligheten. Tittar man riktigt noga kan man faktiskt också skönja att det står ”Kristianstad” på väggarna.

Efter klockan 19 varje kväll kommer passagen att hållas stängd och avgränsas då av utsmyckade smidesgrindar. Delar av belysningen som kommer vara tänd även nattetid ger ett vackert ljusspel ut på gatan, vilket i sin tur bidrar till trygghet och en nästan konstnärlig upplevelse.

– Nu har vi gett passagen ett värde, vi hoppas att Kristianstadsborna vill ta hand om den, avslutar Helena Nyholm.