Nyheter

Nytt hus i Högsbo blir ett Boihop-hus

Att laga och äta mat tillsammans, umgås på den gemensamma terrassen, odla ihop och pyssla om gemensamma utrymmen – men ändå bo för sig själv i sin egen fullt utrustade lägenhet. Det blir möjligt för de som flyttar in i Boihops nya hus på Rubelgatan.

Tillsammans med Familjebostäder har föreningen Boihop HögsBo planerat huset.

– Redan 2015 skrev Familjebostäder ett samverkansavtal med föreningen. Riktningen var klar; en gemensam planering skulle resultera i ett hus som Familjebostäder äger, men hyrs i sin helhet av föreningen, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder som har deltagit i processen sedan start.

– Det är första gången Familjebostäder har byggt ett nytt hus för gemenskapsboende. Det har varit en intressant och ibland utmanande resa som vi nu ser ett fint resultat av.

Nu är det äntligen dags för föreningens medlemmar att ta plats. Här ryms 41 lägenheter, fullt utrustade med rum, badrum och kök i varierande storlekar.

Dessutom finns det gott om plats för gemensamma aktiviteter som matlagning i ett väl tilltaget kök, matsal för trevliga middagar och ett vardagsrum för samvaro. Utanför huset kommer en trädgård att anläggas med fina möjligheter till odling och sköna stunder i det gröna. Även ett konstverk ska uppföras enligt stadens riktlinje för konst vid nyproduktion.

Planeringen för konstverket görs i nära samarbete med föreningen, och färdigställande av konsten sker under hösten.

Alla lägenheter som hyrs ut i andra hand av föreningen, är uthyrda. Det finns dessutom en lista på intresserade som gärna vill bo i huset.

– Här har vi möjlighet att påverka livet i huset tillsammans med grannarna. Vi lagar mat gemensamt några dagar i veckan, äter och fikar eller fixar i hobbyrummet. Vi kan odla och grilla tillsammans eller ta en promenad i det närliggande naturområdet. Hållbarhetstänkande, återbruk och användande av gemensamma resurser är en grundtanke med huset likaväl som omtanke och socialt samspel för ökad livskvalitet, berättar Monique Larsson som är ordförande i föreningen.

Huset är byggt på den gamla skoltomten vid Axel Dahlströms torg och här finns parkstråk, butiker, service och kommunikationer på nära håll.