Nyheter

Intea köper av Akademiska Hus i Skåne

Intea Fastigheter AB  har ingått avtal med Akademiska Hus AB om att förvärva Malmö universitets portalbyggnad Niagara i Malmö samt Campus Kristianstad med Högskolan Kristianstad som hyresgäst. Portföljen har en uthyrningsbar yta om 54 700 kvm och förvärvas till ett underliggande fastighetsvärde om ca 1,6 miljarder kronor.

Affären omfattar fastigheterna Niagara 2 i Malmö och Näsby 34:24 i Kristianstad. Den uthyrningsbara ytan i Malmö är 21 300 kvm och i Kristianstad är ytan 33 400 kvm. Det totala hyresvärdet uppgår till 102,3 mkr per år varav Malmö universitet svarar för 58,4 mkr och Högskolan Kristianstad för 43,8 mkr. 99,0 procent av hyresintäkterna kommer från offentliga hyresgäster och den genomsnittliga återstående löptiden på hyresavtalen är 4,5 år. Tillträde av affären är satt till den 15 mars 2021.

– Vi har fått en unik möjlighet att förvärva två verkligt fina objekt från Akademiska Hus som har en gedigen erfarenhet och kunskap av att äga och förvalta denna typ av fastigheter. Niagara är ett av Malmös främsta landmärken och det är en ära att få ta över vårdnaden av en sådan klenod, säger Charlotta Wallman Hörlin, Intea.

– Intea är en etablerad aktör inom segmentet samhällsfastigheter och har ett långsiktigt intresse av att förvalta och utveckla fastigheterna åt våra nuvarande hyresgäster. Vi är mycket nöjda med överenskommelsen, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Utöver projektet att utveckla nya lokaler för högskolan, så driver Intea bygget av Kristianstads nya rättscentrum om 34 700 kvm. Detta består av ett polishus och häkte samt lokaler för åklagare och andra delar av Kriminalvården.

Det nya rättscentrumet beräknas stå klart sommaren 2024.

Foto: Werner Nystrand