Nyheter

Arkitektbolaget återanvände historisk industribyggnad

Från en gammal industrilokal till en modern mötesplats. Arkitektbolaget har skapat ett välkomnande entréplan till kommunen i den gamla porslinsfabriken i Karlskrona.

Ett mycket hållbart sätt att återanvända en av stadens mest kända kulturhistoriska byggnader.

– Att använda en gammal byggnad och tillsätta en ny funktion är ett väldigt hållbart sätt att skapa nytt på samtidigt som vi utnyttjar samhällets lokaler. Det är så långt ifrån slit-och släng vi kan komma, säger ansvarig arkitekt Johannes Debus.

I den gamla Porslinsfabriken i hamnområdet i Karlskrona i Blekinge tillverkades det hushållsporslin fram till 60-talet. Och nu har en del av den kända kulturbyggnaden återanvänts och blivit Karlskronabornas nya och välkomnande entré till kommunens verksamhet – allt skapat av Arkitektbolaget i Växjö, som även inrett lokalerna.

För Arkitektbolaget har det varit självklart och viktigt att tänka hållbart och bevara den gamla identiteten i den historiska miljön och byggnaden.

Garage blev vardagsrum

Den förra entrén låg på tredje våningen och var mörk, trång och nersliten. Nu har entrén flyttat ner till bottenvåningen i lokaler som tidigare var ett mörkt bilgarage med små källarfönster.

Av garaget har Arkitektbolaget skapat ett representativt vardagsrum – en ljus och välkomnande entré med mycket glas och en svårslagen utsikt över Östersjön. Här finns arbetsplatser och flera mindre samtalsrum som gör det smidigt för besökare att träffa kommunhandläggare utan att behöva lämna entréplanet.

I det nya entréplanet finns självklart också demokratins viktigaste rum, kommunfullmäktiges mötesrum. Ett rum som ska vara lättillgängligt för alla i staden. Här ska kommuninvånarna känna sig hemma och det finns gott om ytor att träffas och mingla på.

Hav, rost och asfalt

Gestaltningen i de nya lokalerna följer genomgående ett tema: Blekinge, Karlskrona och havet. Här har det varit viktigt för Arkitektbolaget att lyfta fram den identitet och

stolthet som finns i Blekinge och de gamla fiskesamhällena med sitt hållbara sätt att leva.

– Hållbarheten har varit en röd tråd när det gäller att bevara husets identitet. Till exempel har vi valt ek i inredningen och det för tankarna till de många gamla ekar som är utmärkande för Blekinge och som var viktiga för skeppsbyggarna vid kusten förr, säger Johannes Debus.

Andra exempel är det stora rostiga skärmtaket i Cortenstål ovanför entrén som anspelar på varvsindustrin eller det grå golvet som för tankarna till industribyggnaden man vistas i.

Kontrastmarkeringar på golvet har inspirerats av olika sorters markeringar som är vanliga på asfalten i hamnar.

Det nyanlagda torget utomhus består av granit, det material som Blekingen är gjort av.

Konstgjord klipphäll

Nivåskillnaden mellan foajén och bottenvåningen i de anslutande lokalerna krävde någon form av trappa. Lösningen blev en konstgjord ”klipphäll” där man tar sig upp till de övriga rummen och samtidigt kan sitta och titta ut över vattnet.

Även den lösa inredningen i byggnaden har skapats av Arkitektbolaget i kulörer som harmonierar med Karlskronas kulturhistoria och identitet.

– Självklart har hållbarhetsperspektivet även genomsyrat materialvalet i inredningen som i mycket består av trä, säger Johannes Debus på Arkitektbolaget.