Nyheter

Nytt museum

Under sommaren 2021 kommer ett nytt Hans Christian Andersen-museum i Odense att öppna. Det blir ett helt nytt museum med nya vinklar på historien om H.C. Andersens liv och arbete.

Personen bakom det ambitiösa arkitektoniska projektet är den japanska stjärnarkitekten Kengo Kuma. Projektet har möjliggjorts genom en omfattande donation från A.P. Møller Foundation.

– Det första vi gör är att dyka in i sagorna, för de är vad alla känner till. Tanken är inte att återberätta berättelserna utan snarare att kommunicera det som är familjärt och inspirera till vidare läsning av Andersen, säger Torben Grøngaard Jeppesen, chef för Odense stadsmuseer.

Museets vision är att förkroppsliga upplevelsen av Andersens litterära universum och iscensätta en komplett konstnärlig upplevelse där arkitektur, ljud, ljus och en ström av bilder skapar nya möten mellan besökaren och Andersens sagor.

– Hans Christian Andersens konstnärliga universum är fantastiskt, den omvänder föreställningen om världen som du trodde du kände. Hans sagor pekar inte på en universell sanning, utan snarare in i det öppna – mot världens egenhet och mångfald. I det nya museet behåller vi denna tvetydighet genom att använda Andersens egna konstnärliga strategier som utgångspunkt för hur trädgården, huset och utställningen formats. Detta kommer också att märkas i många konstnärliga bidrag som också kommer att vara en del av museet, förklarar Henrik Lübker som är Creative Director för det nya museet.

Det nya museet att ge utrymme för sökandet av fantasi och magiska äventyr. Museet kommer att ge en besökaren en eftertanke och skapa nya perspektiv på oss själva, på naturen och samhället. Till Odense och till Fyn kommer tusentals danska och internationella besökare varje år för uppleva poetens födelseplats och för att uppleva en av Danmarks vackraste öar.

Ett museum med en poetisk arkitektur

Det nya museet är designat av den japanska stjärnarkitekten Kengo Kuma och hans team, som också står bakom den nya olympiska stadion i Tokyo. Som en del av designprocessen har den uppskattade arkitekten funnit inspiration i Andersens saga ‘Elddonet’, där ett träd avslöjar en underjordisk värld som magiskt avslöjar nya perspektiv precis framför betraktaren.

– Idén bakom den arkitektoniska designen liknar den metod Andersen använde, där en liten värld plötsligt utvidgas till ett större universum, förklarar Kengo Kuma.

Museet täcker ett område på 5600 kvadratmeter och innehåller ett hus för barn och ett underjordiskt museum som flätas samman med en magisk trädgård runt om. Dessutom kommer museet att bestå av ett brett utbud av toppmoderna teknologier och metoder för scenografi, som tillsammans kommer att öka upplevelsen och ge liv till Andersens magiska universum.

På bilden: Trädgården

Foto: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU