Nyheter

Framtidens Feskekôrka

En sinnlig och gastronomisk havsmatsupplevelse, kombinerat med kultur, generösa öppettider och försäljning av fisk och skaldjur över disk. Så ser det tänkta konceptet för framtidens Feskekôrka ut.

– Jag tror göteborgarna både kommer känna igen sin Feskekôrka och uppskatta de nya inslagen, säger Higabs affärsutvecklare Anette Persson.

I september stängde göteborgsikonen Feskekôrka för en genomgående upprustning. Samtidigt har fastighetsägaren Higab efterlyst konceptförslag för framtiden. Efter utvärdering av inkomna förslag har Higab nu undertecknat en avsiktsförklaring om att skriva hyresavtal med Västkustupplevelser med början 2023.

– Vi vill skapa en mötesplats för fisk- och skaldjursälskare från när och fjärran, oavsett om man vill köpa med sig havets läckerheter hem eller avnjuta dem på plats, säger Niclas Hammarstrand på Västkustupplevelser.

– Västkustuppleversers verksamhetshetsbeskrivning stämmer väl överens med vår vision om en utveckling som dockar an till Feskekôrkas historia och själ. Det blir även utökade öppettider, vilket är en viktig förutsättning för både husets fortlevnad och stadsutvecklingen i området, säger Anette Persson.

Erfarna västkustentreprenörer

Bakom Västkustupplevelser som utvecklat konceptet står tre personer med gedigen erfarenhet av fisk- och restaurangverksamhet på Västkusten: Joacim Lager och Johan Taaning från Västkustgruppen som bland annat driver Åstols Rökeri och Tjörns Havspensionat samt Niclas Hammarstrand med exempelvis Thorskogs Slott och Barrique Wine Bar i bagaget.

Varierat utbud

För Feskekôrka inbegriper konceptplanerna, förutom restaurang och fisk- och skaldjursförsäljning, bland annat vinbar, eget rökeri och servering av egen sill och snaps. Besökarna ska kunna provsmaka sig fram till sina favoriter och välja om de vill köpa med hem eller avnjuta dem på plats. Kultur står också på agendan – med en mindre scen i Feskekôrka kommer både nya och etablerade artister kunna bidra till en större helhetsupplevelse.

– Husets historia spelar en viktig roll, därför vill vi spegla både Göteborg och Västkusten. Det ska vara en plats som fortsätter att locka turister samtidigt som göteborgaren ska kunna gå ner till ”sin” Feskekôrka när som helst året runt, säger Joacim Lager.

En som välkomnar planerna är Lars Ahlström, en välkänd göteborgskrögare med 50 år i fisk- och skaldjursbranschen. Förutom att driva Fiskekrogen har han kopplingar till konceptutvecklarna genom sitt engagemang som styrelseledamot i Thorskogs Slott.

– Feskekôrka är en stark symbol för Västkusten och Göteborg. Jag tror starkt på såväl konceptet som entreprenörerna bakom för att nå den vidareutveckling som behövs.

Avsiktsförklaring första steget

Avsiktsförklaringen innebär att Higab och Västkustupplevelser nu tillsammans undersöker hur konceptplanerna ska kunna förverkligas. Det finns mycket att ta hänsyn till då Feskekôrka är byggnadsminne och har höga kulturvärden som ska bevaras. En av de tidigare fiskhandlarna, Kerstins Delikatesser, ska flytta tillbaka och samverkan mellan hyresgästerna är också en viktig pusselbit.

– Allt kanske inte går att förverkliga precis enligt konceptbeskrivningen och vissa delar kan kräva speciallösningar, men nu har vi en tydlig riktning. Det gäller att hitta en modell som fungerar för både huset och de som ska bedriva verksamheten innan vi skriver hyresavtal, säger Anette Persson.

Bild: White Arkitekter