Nyheter

Nytt bageri i Göteborg ska bli det mest moderna i Norden

Det första spadtaget har tagits för Fria Bröds nya bageri i Bårhult utanför Göteborg. Det nya bageriet är på 7000 kvadratmeter och innebär bland annat att Fria kan fördubbla sin produktionskapacitet, samt utveckla sitt kunderbjudande ytterligare.

– Två procent av befolkningen lider av celiaki, eller glutenintolerans. Vi vill att de ska kunna leva sina liv utan att kompromisser. Ett bröd utan gluten ska smaka lika gott som ett bröd med gluten. Det är vår mission på Fria. Med vårt nya bageri kommer vi ett steg närmre den målsättningen, säger Frias VD, Patrik Hultman.

Tydligt miljöfokus

Fria måste i sin produktion hela tiden säkerställa att inget gluten förekommer i verksamheten. Det är den största skillnaden på ett glutenfritt och ett vanligt bageri. Den andra skillnaden är arbetet med att utveckla bakprocessen så att bröd, bullar och andra produkter får den eftersträvade smaken och konsistensen. Med det nya bageriet blir kontrollerna effektivare och bakprocessen mer innovativ. Även i miljöhänseende uppfyller den nya anläggningen högt ställda krav.

– De ugnar och kylkompressorer som vi använder skapar ett stort överskott på värme. Ett överskott som tas tillvara och omvandlas till el för att reducera anläggningens miljöpåverkan. Allt spill i produktionen tas också omhand och omvandlas till etanol som sedan kan användas som drivmedel, säger Patrik Hultman.

Det goda glutenfria livet

Det nya bageriet invigs under första halvåret 2022. Då kommer också företaget att lämna sina nuvarande lokaler i Västra Frölunda i Göteborg.

– Det är en fantastisk möjlighet att få skräddarsy en helt ny anläggning med all den kunskap och erfarenhet som vi har. Med det nya bageriet har vi kommit väldigt långt på vägen till det goda, glutenfria livet, avslutar Patrik Hultman.