Nyheter

Skebo säljer helt kvarter i Skellefteå till HSB

Skebo säljer en del av kvarteret Kapella som är beläget i korsningen Södra Järnvägsgatan och Repslagargränd i centrala Skellefteå. Köparen HSB tar över ägandet senast 2021-12-30.

– Den del av Kapella som nu säljs har en färdig detaljplan vilket innebär att byggandet av lägenheter i ett attraktivt läge kan komma igång snabbt. HSB har aktivt sökt projekt i Skellefteå och vi är väldigt glada att vi kan ge HSB möjligheten att bidra till bostäder i det växande Skellefteå, säger Åsa Andersson, vd på Skebo.

I den del av kvarteret som säljs finns idag Karamelltåget samt ett flerfamiljshus som inrymmer sex lägenheter. Detaljplanen ger möjlighet för upp till 70-90 nya lägenheter.

– Vi är väldigt glada över att vi genom det här förvärvet kommer att kunna erbjuda våra medlemmar och bosparare nyproducerade bostadsrätter på ett fantastiskt läge mitt i centrala stan. Köpet går helt i linje med vår affärsstrategi att utveckla fler bostäder i Skellefteå, säger Mattias Lundström, vd HSB Norr. 

Skebo har nyligen förvärvat den Norra delen av kvarteret Kapella från Dahlgrens Invest och säljer nu alltså vidare den detaljplanelagda delen till HSB. Skebo behåller det nordöstra hörnet, där bland annat Friskis och Svettis finns. Affären följer efter ett händelserikt år för Skebo, som bland annat omfattade en stor affär där SBB förvärvade Skebos bestånd av lägenheter på Morö Backe. De affärer som Skebo gjort ger bolaget finansiell styrka att växla upp nyproduktionstakten samt att Skellefteå får in fler aktörer med en tydlig vilja att investera i Skellefteå.

Skebo äger och förvaltar cirka 4 500 lägenheter och lokaler runt om i hela Skellefteå kommun i nuläget. Dessutom är ett flertal projekt som innebär nya lägenheter på gång. Bland dem märks bland annat den andra etappen av Kvarteret Nipan i centrala Skellefteå och nya hyresrätter i Kåge. I de två projekten kommer totalt 126 nya lägenheter i varierande storlek att byggas.

– Utöver dem finns många fler projekt i olika skeden runt om i hela kommunen. Skebo har muskler att öka nyproduktionstakten väsentligt de kommande åren och det behövs för att möta den stora befolkningtillväxt som vi står inför, säger Harriet Classon, styrelseordförande i Skebo.

På bilden: Åsa Andersson, vd på Skebo