Nyheter

Iconic places – ny utomhusutställning i Skövde centrum

På måndag den 30 november invigs en ny utomhusutställning i Skövde centrum. Det är konstnären Gustaf Elias som med glimten i ögat i utställningen Iconic/Ironic places leker med Skövdes mest ikoniska platser och mixar dem med intryck från den globala arkitekturen.

Här blandas fotografi, teckning och måleri med syftet att lyfta och hylla de lokala ikoniska platserna ur ett nytt perspektiv.

Utställningen Iconic/Ironic places består av 8 konstverk placerade på stativ utmed Hertig Johans Gata i centrala Skövde. Verken är hämtade från fotoprojektet med samma namn, ett projekt som med hjälp av ironi lyfter frågor kring vad en plats är, hur den skapas och upplevs i det moderna samhället.

– Den här bildserien är den första delen i ett mångbottnat projekt av flera tankar som flätats samman under en längre tid. Det är riktig kul att under det senaste året och under tiden i pop-up-studion på Commerce i våras kunna hitta en visuell output för bildidéerna och frågeställningarna. Extra kul är det såklart att nu få se och dela med sig av verken i stort format som de var tänkta att ses och i staden där de hör hemma. Man ska se det som “food for thoughts”, något som kan sätta igång tankarna och både ifrågasätta, utmana, hylla och underhålla. Förhoppningsvis kan det ge nya blickar på städer och platser omkring oss, säger konstnären och upphovsmannen Gustaf Elias. 

Utställningen blir också en säsongsvandring i appen Skövde Streetmuseum precis som Stad i ljus som lanserades tidigare i veckan. I appen får besökare ännu mer information om projektet och respektive konstverk. Och även denna vandring finns tillgänglig digitalt i sin helhet om man inte vill eller kan besöka den live.

– I den här tiden som vi befinner oss i känns det viktigt att använda oss av våra utomhusmiljöer och fylla dem med ett innehåll så att man ändå kan fortsätta att besöka platserna, säger Micael Worbin, evenemangsansvarig på Next Skövde.

Utställningen kommer att finnas på plats fram till 28 februari. Eftersom den står utomhus och att den finns på plats länge finns det goda möjligheter att se den när det passar och anpassa till att det inte är mycket folk. Utställningen har producerats i samarbete mellan konstnären Gustaf Elias, Skövde Energi, Skövde Cityförening, Commerce och Next Skövde.