Nyheter

Nya hyresrätter i Högsbo, Göteborg

ByggVesta har tagit första spadtaget för 149 nya hyreslägenheter i Högsbo i Göteborg. Genom dem bidrar man med flexibla planlösningar och attraktiva lägenheter som passar unga – och till minskad bostadsbrist i staden.

Lägenheterna hyrs ut av ByggVesta och vid färdigställande tillträder en fond inom Aberdeen Standard Investments som ny ägare. Invigningen firas digitalt med en film.

Gruset och planerna flyger högt när ByggVestas senaste projekt på Nickelmyntsgatan i Högsbo i Göteborg invigs av kommunalrådet Hampus Magnusson. På grund av pågående pandemi firas första spadtaget digitalt med en film istället för ett mingel på plats.

– Det är väldigt viktigt att byggandet inte stannar av, både för att vi måste bygga bort bostadsbristen och för att hålla näringslivet igång. Göteborg behöver fler bostäder och därför är det väldigt roligt att kunna inviga detta bygge, säger Hampus Magnusson, kommunalråd för Moderaterna och ordförande i byggnadsnämnden.

Göteborg har ökat byggandet ända sedan 2017 och just nu byggs över 9 000 bostäder i Göteborg.

– Det är särskilt viktigt att ungdomar och andra som söker sin första bostad får chansen att hitta ett hem, säger Hampus Magnusson. ByggVesta bygger nu 149 yteffektiva lägenheter på Nickelmyntsgatan i Högsbo. ByggVesta har en framträdande hållbarhetsprofil, som omfattar både sociala aspekter, miljö- och klimatmässiga satsningar samt ekonomisk hållbarhet. Huset i Högsbo byggs enligt ByggVestas energieffektiva koncept Egenvärmehus och har individuell mätning av värme, el och vatten. Dessutom finns goda möjligheter för återvinning och smart mobilitet. Kort sagt ett boende som skapar möjligheter att leva miljövänligt.

– Vårt bidrag till den växande stadsdelen innefattar flexibla planlösningar och attraktiva lägenheter som passar unga. Vi gör det möjligt med kompislägenheter, där flera hyresgäster kan dela på hyran, säger Marcus Svensson VD, ByggVesta Development.

Högsbo har varit en boplats sedan stenåldern och de första spåren av mänsklig bebyggelse i området är cirka 8000 år gamla. Just området vid Nickelmyntsgatan utgjorde en plats med rituell betydelse under yngre bronsålder där arkeologer hittat bearbetad flinta, keramikskärvor och lerkulor. Idag ligger Högsbo väl till i södra delen av Göteborgs centrum.

Filmen där Hampus Magnusson tar första spadtaget inleds med flygbilder som ger en fin bild av läget vid Axel Dahlströms Torg med spårvagnshållplats, mataffär, bibliotek och annan service.

– Det är verkligen ett kanonläge för den här typen av bostäder i det allt populärare Högsbo, säger Marcus Svensson VD, ByggVesta Development.

ByggVesta har sedan tidigare två fastigheter i Göteborg. Nickelmyntsgatan väntas stå klart för inflyttning under 2021. Lägenheterna kommer att hyras ut av ByggVesta och vid färdigställande tillträder en fond inom Aberdeen Standard Investments som ny ägare.