Nyheter

Okidoki uppför stadsradhus i Brunnshög

I stadsdelen Brunnshög i Lund uppför Okidoki sex stycken individuellt formgivna stadsradhus och lika många taklägenheter namngivet O.N.E.S.I.X. Konceptet fångar upp drömmen om ett eget urbant, arkitektritat boende.

Därför har varje hus en egen arkitekt som gestaltar fasad och vissa bärande inredningsdetaljer är unika för varje hem. Varje hus består av ett radhus i två plan och en lägenhet på våning tre – med egen takterrass. Husen blir Svanenmärkta och har trästomme.

– Arkitekturen för ONESIX kan beskrivas som ett vackert och kontrollerat, kreativt kaos där ingen fasad är den andra lik. Människan har alltid haft ett begär att få bygga ett eget bo och vi vill nu möjliggöra detta även som bostadsrätter, säger Rickard Stark för projektet ONESIX.

ONESIX är Okidokis första projekt som drivs fram i egen regi. Projektet kom till genom ett samarbete med arkitektkontoret Bornstein-Lyckefors i en markanvisningstävling 2017. En tävling som premierade ”bästa arkitektstyrda konstellationen” ”och där varje enskilt hus ”ska ha ett individuellt uttryck”.

Okidoki som byggherre tänjer på gränserna om vad ett radhus kan vara.

Där detaljplanen tillåter radhus i tre våningar har Okidoki bygglov för ett tvåvåningsradhus med taklägenheter på toppen:

– Vi tyckte att det fanns tillräckligt många stora trevåningsradhus i Brunnshög och visste att vi kunde få till samma kvaliteter på två våningar. Då har vi en hel våning över som vi kan göra smålägenheter av och då blir mixen bättre och huset blir roligare att bo i, säger Fredrik Hansson som ny byggherre för Okidoki.

Stadsradhusen i ONESIX finns i tre eller fyra sovrum och kök. En stor öppen social yta i bottenvåningen vänder sig mot en egen trädgård. Designen är modern och långsiktigt hållbar med slipat betonggolv med golvvärme och smidesglaspartier.

Taklägenheterna erbjuder öppna ljusa tvåor med stor takterrass i söderläge. Här väntar ett modernt liv med vardagslyx för par eller enskilt boende med cykeln utanför dörren. En smart design med invändiga smidesglaspartier och indragen terrass ger ljusa och sociala ytor.

Medverkande arkitektkontor

De medverkade kontoren är: Okidoki Arkitekter i både Göteborg och Stockholm, Högberg-Gillner Arkitektur, Rundlöf-Björling Arkitekter, YAAM Art & Architecture och New Order Arkitektur.

Wästbygg som entreprenör

Byggentreprenaden är en totalentreprenad som kommer att utföras av Wästbygg. Byggstarten är planerad till januari 2021 och inflyttningen är beräknad till mars 2022.