Nyheter

Danska out-sider får säljrättigheterna till Verner Pantons soffa för stadsmiljöer

– Vi vill sprida snygg dansk design till stadsmiljöer i hela Europa, säger designchef Ib Mogensen.

Under hösten 2020 har designfirmorna out-sider och Verpan ingått ett avtal som ger out-sider rättigheterna till att sälja Verner Pantons ikoniska utemöbel Cloverleaf.

Det är ett avtal som Ib Mogensen, vd på out-sider, är mycket glad över.

Han har nämligen länge efterfrågat designklassiker i utemiljöer:

– Vi får inte bara ikonisk, dansk design, vi får också något som jag upplever att arkitekter och stadsplanerare i hela världen saknar – nämligen snygg design för stads- och utemiljöer. Vi har under många år nått lyckade resultat med utomhusmöbler i samma kategori som Cloverleaf, och med tanke på soffans flexibilitet, storlek och genialiska design är soffan ett bra komplement, säger han.

Även på Verpan anser man att den ikoniska möbeln passar perfekt i utemiljöer, även om den från början inte designades för en sådan miljö.

– Tack vare sin unika form ger möbeln möjlighet till personlig integritet, samtidigt som den har plats för en grupp som vill sitta tillsammans. Det gör att den uppfyller flera av de behov som finns i städer, förklarar Malene Nielsen, vd på Verpan.

Hon är också övertygad om att out-sider är helt rätt samarbetspartner:

– När det gäller design i offentliga miljöer är out-sider otroligt kunniga. De har internationella kontakter i branschen och de har ett sortiment där Cloverleaf passar in perfekt.

Designad för utemiljöer

2016, nästan 40 år efter att den designades, nylanserade familjen bakom Verner Panton den ikoniska Cloverleaf-soffan i polyetylen. Soffan var inte längre bara avsedd för hemmet, den ikoniska designen skulle nu även få ta plats i utemiljöerna. På Verpan, där man för vidare arvet från den världsberömde designern, menar man att materialvalet polyeten är helt linje i Pantons filosofi:

– Verner Panton gjorde flera möbler och lampor i formgjuten plast, så vi är ganska säkra på att Cloverleaf i polyeten skulle ha fallit Verner i smaken. Den är slitstark, lätt att rengöra och 100 procent återvinningsbar, vilket idag är avgörande för bra, dansk design, säger Malene Nielsen.

Cloverleaf, eller Kløversofaen som den kallas på danska, består av moduler som ger användaren oändliga kombinationsmöjligheter. Liksom namnet antyder kan den slingrande soffan formas likt ett klöverblad. Cloverleaf kan med andra ord vändas åt vilket håll som helst, och har ingen fram- eller baksida. Möbeln passar därför särskilt bra i öppna utrymmen där den inte bara fungerar som sittplats, utan även som skulptur när ingen använder den.

Soffan lanserades 1970 av den världsberömde möbeldesignern Verner Panton (1926–1998), och skrev med sitt karakteristiska utseende snart in sig i dansk designhistoria.