Nyheter

Peab Umeå väljer lättbalk från Masonite Beams vid spännande utbyggnation

När en utbyggnad av en industrifastighet ska stå klar i december 2020 ligger fokus på en bra arbetsmiljö och tidseffektiv byggprocess. Aktören som bygger är Peab (Byggservice Holmsund & Obbola) och utbyggnationen är deras första träbyggnadsprojekt med lättbalk.

De har valt att bygga väggblocken i egen fältfabrik för att sedan resa stommen på byggarbetsplats.

– Vi har valt att använda oss av väggreglar från Masonite Beams då de erbjuder färdigkapade längder enligt bifogade blockritningar. Byggnationen av väggblocken gick snabbt att göra då lättbalkarna levererades färdigkapade med urtag för hammarband och de lutande väggarna. Vi uppskattar att blocken är lätta, formstabila och att de ger minskade köldbryggor, säger Fredrik Löfgren Platschef på Peab i Umeå.

Ett bra samarbete sedan start

– Dialogen med Peab har varit positiv redan från start säger Henrik Sjödin, kundansvarig på Masonite Beams. Det har handlat om konstruktion, kostnad, leveranstid, paketering och montage. Masonite Beams har sedan tidigare utvecklat ett samarbete tillsammans med Peab i Vilhelmina.

– Samarbetet har gett oss viktiga insikter för att förstå de aspekter som är viktiga för Peab vid deras byggprojekt. Vi är stolta över att få samarbeta med så duktiga aktörer, säger Henrik.

Bygget pågår nu för fullt och leverans skedde i början av juni.

– Planen är att fortsätta utveckla möjligheter till fler projekt i lättbalk, gärna i samarbete med Peab säger Stefan Öijerholm, försäljningschef i Sverige.