Nyheter

Hållbar finsk design gör entré i svenska badrum

Om du besöker ett badrum i Finland är chansen stor att där sitter ett badrumsskåp från Polaria på väggen. I femtio år har familjeföretaget Polaria tillverkat slitstarka plåtskåp i fabriken i Mäntyharju. Nu satsar man på en internationell expansion med start i Sverige.

Timo Karhula är vd på företaget som blivit en del av det moderna finska folkhemmet. Han menar att framgången vilar i den finska kulturen och industritraditionen.

– Vårt lands historia har gjort oss medvetna om hur viktigt det är att ta vara på sina resurser. Slit och släng-kulturen har inte fått samma fäste här som i många andra länder. Vi gör saker som håller, det är den kanske viktigaste aspekten i vårt hållbarhetstänk, förklarar Timo Karhula.

Polarias badrumsskåp är tillverkade i pulverlackerat elförzinkat stål med en nanokeramisk ytbehandling. För att möta de hårda kvalitetskraven har man sökt leverantörer i hela Östersjöområdet och även Sverige, där Motalaföretaget Greiff Industrimiljö utvecklat den miljövänliga pulvermålningslinjen.

Det är förstås en slitsam uppgift även för en lackad stålmöbel att dagligen tjänstgöra för en hel familj, ofta i nära anslutning till en ångande bastu. Men efter femtio år gör skåpen från Polaria fortfarande jobbet i många finska hem.

– Ännu vet ingen hur gamla våra badrumsskåp kan bli, skrattar Timo Karhula, som nu har siktet inställt på internationell expansion.

Sverige är första målet på resan och siktet är inställt på grossister, byggbolag, privata och offentliga upphandlingsorganisationer på den svenska marknaden för hyresfastigheter. Timo Karhula menar att det ökade fokuset på miljö och hållbarhet passar bra in på företagets produkter ur ett livscykelperspektiv.

– Plåt är inte bara ett slitstarkt material, det kan även återvinnas till hundra procent utan att förlora sina unika egenskaper.

Polaria har etablerat ett showroom i Showrooms by MAKAJO i Stockholm. Skåpen, kommoderna och tillbehören kommer även, när läget tillåter, att visas upp i en specialutrustad lastbil på utvalda platser i Sverige.

Polaria är ett familjeföretag och finsk tillverkare av badrumsprodukter förlagd i Mäntyharju. Företaget etablerades på 1970-talet under annat namn och omsatte år 2019 cirka 100 MSEK. All produktion sker vid anläggningen i Mäntyharju i östra Finland. Från och med 2018 fick badrumsskåpen Polaria också ge namn åt företaget.